Veliki protesti u Španiji protiv vladinih mera štednje

Veliki protesti u Španiji protiv vladinih mera štednje

Planeta -
Vladajuća konzervativna Narodna stranka uspela je da parlament, u kome ona ima većinu, odobri njen paket kojim će se, kresanjem troškova i povećanjima poreza, smanjiti državni deficit za 65 milijardi evra

MADRID - Stotine hiljada Španaca izašlo je na ulice oko 80 španskih gradova, protestujući protiv najnovijih mera štednje koje je uvela vlada u Madridu, javljaju agencije.

Vladajuća konzervativna Narodna stranka uspela je da parlament, u kome ona ima većinu, odobri njen paket kojim će se, kresanjem troškova i povećanjima poreza, smanjiti državni deficit za 65 milijardi evra.

Vlada je, takođe, objavila detalje sporazuma o finansijskoj pomoći Evropske unije Španiji.

Demonstrantima se pridružio i poznati glumac Havijer Bardem, koji je rekao da sebe smatra privilegovanim jer radi van Španije u vreme kada mnogi njegovi zamljaci napuštaju zemlju.

"Isprazniće ovu zemlju, uništiće budućnost za mnoge generacije", rekao je holivudski glumac.

Današnji protesti bili su najveći u nizu protesta ovog meseca.

Protesti su postali svakodnevni u poslednjih nedelju dana, od kako je premijer Marijano Rahoj objavio nove oštre mere štednje.

Stopa nezaposlenosti u Španiji popela se na 24 odsto i vladini kritičari kažu da će njene mere samo umanjiti potrošnju i dodatno pogoditi privredu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track