PUTIN UPOZORAVA: Ceo svet će nastradati ako SAD i Kina ne reše trgovinski spor!
Foto: EPA

SVET U PROBLEMU

PUTIN UPOZORAVA: Ceo svet će nastradati ako SAD i Kina ne reše trgovinski spor!

Planeta -

RIM - Ceo svet će biti pogođen ukoliko SAD i Kina ne nađu način da izađu iz trgovinskog spora, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin i dodao da je neophodno da se napusti praksa politički motivisanih restrikcija.

On je to rekao na konferenciji za novinare posle susreta sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom u Rimu.

foto: EPA

"Čitava svetska ekonomija biće pogođena, globalna trgovina opašće za 17 odsto do 2024. godine, a svetski BDP za dva procenta. To će biti loše za sve. Mislim da moramo da uštedimo napore da postignemo sporazume i politiku politički motivisanih ograničenja, sankcija i jednostranih tarifa", rekao je Putin.

Putin je od Kontea zatražio pomoć u popravljanju odnosa Rusije i EU i u obustavljanju sankcija Moskvi i izrazio je nadu da će Italija objasniti EU štetu uzrokovanu ekonomskim sankcijama koje su EU i SAD uvele Rusiji nakon aneksije Krima 2014. godine.

"Evropske zemlje su propustile šansu da na ruskom tržištu prodaju robu vrednu milijarde. To znači gubitak za sve nas", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, zbog sankcija Rusija je izgubila oko 50 milijardi dolara od 2014. godine, ali su zemlje EU pretrpele veću štetu. U Direktnoj liniji, emisiji u kojoj predsednik Rusije tradicionalno odgovara na pitanja građanja, on je rekao da je gubitak EU zbog sankcija protiv Rusije 240 milijardi dolara.

Putin je rekao i da se nada da će novi lideri Evropske komisije konačno sagledati štetu ant-ruskih sankcija i pokušati da izgrade dobre odnose sa Rusijom.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track