Najnovije vesti

POČINJE BITKA ZA EL ČAPOVO BOGATSTVO:  Vlada SAD se namerila na imovinu vrednu 12 milijardi dolara, zapleniće je čim je nađe (FOTO, VIDEO)
Foto: AP

PARA NIKAD DOSTA

POČINJE BITKA ZA EL ČAPOVO BOGATSTVO: Vlada SAD se namerila na imovinu vrednu 12 milijardi dolara, zapleniće je čim je nađe (FOTO, VIDEO)

Planeta

Američka vlada namerava da zapleni oko 12,6 milijardi dolara imovine meksičkog narko-bosa Hoakina Guzmana poznatijeg kao El Čapo, a to je iznos koji je stekao njegov narko-kartel dok mu je on bio na čelu.

Tužilac suda u Bruklinu istakao je da je ovlašćen da traži zaplenu imovine i dobara koji su stečeni krivičnim delima za koji se tereti El Čapo i koji su povezani sa švercom droge.

 

Prema računici tužilaštva, vođa narko kartela je tokom 25 godina, stekao 11,8 milijardi dolara od prodaje kokaina, 846 miliona dolara od marihuane i 11 miliona dolara od heroina.

Taj novac je opran i upotrebljen za plaćanje saradnika i zaposlenih u kartelu, kao i nabavljača i opreme za komunikacije. Tim novcem su kupljeni i avioni i podmornice koji su korišćeni za šverc droge.

 

foto: AP/Eduardo Verdugo

Neimenovi bivši saradnik El Čapa izjavio je na sudu da je nark- bos živeo luksuzno 90-ih godina kada je posedovao četiri aviona, kuće na mnogim plažama, razna imanja širom Meksika, kao i rezidenciju u Akapulku.

 

Sada se ne zna da li bivši narko-bos i dalje poseduje istu imovinu posle hapšenja u januaru 2016. godine i da li je deo imovine prebacio na porodicu i prijatelje.

Zahtev tužilaštva podnet je pred saslušanje zakazano za 17. jul na kojem treba da bude izrečena kazna El Čapu kojem preti doživotni zatvor.

 

Posle nekoliko meseci sudjenja, porota suda u Njujorku proglasila je 12. februara meksičkog narko bosa krivim.

 

El Čapo se nalazi u njujorškom zatvoru od izručenja 19. januara 2017. Uhapšen je u januaru 2016. u Meksiku i izručen je SAD-u godinu dana kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična dela.

Vođa narko-kartela Sinaloa uhapšen je šest meseci pošto je pobegao iz strogo čuvanog zatvora tako što su pripadnici njegovog kartela iskopali 1,5 kilometara dugi tunel.

 

U pojedinim krugovima smatra se da je El Čapo premašio uticaj koji je imao poznati kolumbijski narko bos Pablo Eskobar i da je imao uticaj kao čuveni američki gangster Al Kapone.

 

Tačan datum rodjenja Guzmana nije poznat, jer se pominju dva datuma - 23. decembra 1954. i 4. april 1957. Nadimak "El Čapo" (čapo - nizak na španskom jeziku) dobio je zbog visine od metar i 68 centimetara.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...