Gumenim mecima rasterali demonstrante
Foto: Rojters

Madrid

Gumenim mecima rasterali demonstrante

Planeta -
Ruke gore, ovo je pljačka!, uzvikivali su demonstranti šetajući ulicama španske prestonice

MADRID - Policija je rano jutros ispalila gumene metke da bi rasterala demonstrante u centru Madridu na kraju velikog protesta protiv mera štednje preduzetih zbog ekonomske krize, tokom kojeg je sedam osoba uhapšeno, a šest povređeno.

Demonstracije u Madridu, koje su trajale do rano jutros, bile su jedan od preko 80 protestnih skupova koje su organizovali sindikati širom zemlje zbog smanjenja plata u državnoj administraciji i povećanja poreza.

Na njima se okupilo na desetine hiljada ljudi, uključujući pripadnike policije i vatrogasce u šlemovima."Ruke gore, ovo je pljačka!", uzvikivali su demonstranti šetajući ulicama španske prestonice.

Na kraju do tada mirnog protesta nekoliko desetina demonstranata protestovalo je na velikom trgu Puerta del Sol u centru Madrida gde je noćas situacija postala napeta.Neki demonstranti su gađali policiju flašama i u sredini poprečnih ulica koje vode do trga postavili barikade od plastičnih konzervi i kartonskih kutija i zapalili ih, zbog čega se iznad tog mesta vio gust dim.

Policija je, zatim, krenula na neke demonstrante, napadajući ih palicama kada su pokušali da se probiju do dobro obezbeđene zgrade parlamenta, navodi AFP. Kada se policija približila demonstranti su počeli da beže ulicama glavnog grada dok su turisti koji su sedeli u baštama kafea posmatrali. Jedan policijski zvaničnik je rekao da je sedam osoba uhapšeno, a šest povređeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja