OSAM SRBA JE ZASLUŽNO ŠTO SU AMERI PRVI ZAKORAČILI NA MESEC: Jedan je i danas živ, a evo šta im je bio zadatak
Foto: NASA via AP

sletanje na mesec

OSAM SRBA JE ZASLUŽNO ŠTO SU AMERI PRVI ZAKORAČILI NA MESEC: Jedan je i danas živ, a evo šta im je bio zadatak

Planeta -

U drugoj polovini jula navršiće se 50 godina od kada je Nil Armstrong prvi zakoračio na Mesec u misiji "Apola 11", u koju su bila uključena i osmorica Srba.

U ovom svemirskom programu za ljudsko osvajanje Meseca direktno su bili uključeni Milojko Majk Vučelić, Slavoljub Sem Vujić, Milisav Šurbatović, Danilo Bojić, Dragiša Giš Jovanović, Petar Gajić, Veljko Gašić i David Vujić iz Srbije koji su emigrirali u SAD.

Slavoljub Vujić je bio producent i kordinator projekta Apollo 11 . Milisav Šurbatović je bio šef inžinjerijske ekipe, a Danilo Bojić, kreator šatla Orao za šetnju po Mesecu.

Dragiša Jovanović i Petar Gajić su bili inžinjeri, dok je Veljko Gašić bio savetnik, ali istovremeno i dizajner američkih bombardera T-38 trainer , F-5 fighter i B-2 .

David Vujić je zastupao NASA i bio zadužen za odnose sa medijima i javnošću. Ova srpska ekipa radila je i na programu Apolo 13 . Posle uspešnog sletanja ljudske posade na Mesec, njih osmorica, društvo ćelavih orlova , kako su se duhovito nazvali, napravili su malo slavlje u Kaliforniji i uspešno nastavili svoje sjajne karijere.

Milojko Majk Vučelić (79) i Slavoljub Sem Vujić (75) su dobili velika priznanja za svoj rad, a Vučelić je dobio najviše američko civilno priznanje Predsedničku medalju slobode SAD, jer je rukovodio spasavanjem američkih astronauta posle teške havarije na misiji Apolo 13 tokom 1970. godine.

Tada je u NASA centrali u Hjustonu i nastala čuvena rečenica, koja je postala deo istorije, a koju u panici i beznađu izgovaraju preplašeni kosmonauti: "Houston, we have a problem".

Danas je od osmorice graditelja Apolo 11 živ i veoma aktivan David Vujić koji je radio u oblastima vojne avijacije, kosmičkih letova, sistema transporta, energije, razvoja tehnologije, unapređenja biznisa, marketinga i političkog lobiranja.

Vujić je bio inženjer, mason, srpski lobista i zvanični portparol NASA i programa Apolo 11 u SAD, kao i saradnik Karterove, Bušove i Trampove administracije, prenosi portal "Naši u svetu". Povodom pola veka od srpskog osvajanja Meseca u Beogradu u Matici iseljenika Srbije i Srba u regionu će biti održana prigodna svečanost.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: NASA via AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track