Najnovije vesti

ŽENA BIVŠEG ŠEFA INTERPOLA TUŽILA ORGANIZACIJU U HAGU: Krivi Interpol zbog hapšenja muža u Kini
Foto: AP / Wong Maye-E

afera

ŽENA BIVŠEG ŠEFA INTERPOLA TUŽILA ORGANIZACIJU U HAGU: Krivi Interpol zbog hapšenja muža u Kini

Planeta

Supruga bivšeg šefa Interpola Menga Hongveja, Grejs Meng, tužila je danas Interpol Stalnom arbitražnom sudu u Hagu zbog propusta u zaštiti njenog supruga od hapšenja u Kini i propusta u zaštiti njegove porodice.

Ona je u saopštenju upućenom agenciji ;Asosijejted pres navela da je Interpol "prekršio svoje obaveze prema porodici" i da je "učestvovao u međunarodno nezakonitim radnjama njene članice, Kine".

Generalni sekretarijat Interpola naveo je u svom današnjem saopštenju da "snažno osporava" bilo kakve nepravilnosti u svom radu i dodaje da su navodi o tome "zakonski neosnovani". ; Interpol poriče da je ta organizacija "imala bilo kakve veze s kineskim akcijama" protiv Menga.

Grejs Meng
Grejs Mengfoto: AP/John Leicester

Bivši šef Interpola Meng Hongvej priznao je prošlog meseca na suđenju u Kini da je kriv za korupciju. Optužen je zbog prihvatanja 14,46 miliona juana mita (1,86 miliona evra).

Njegova supruga tvrdi da je Meng žrtva političkog progona u Kini, a ona od suprugovog nestanka i hapšenja živi pod policijskom zaštitom u Francuskoj.

Meng je za predsednika međunarodne policijske organizacije bio izabran 2016. godine, ali je njegov četvorogodišnji mandat prekinut u oktobru, kada je nestao po dolasku u Kinu iz Francuske. Interpol nije bio obavešten i bio je primoran da podnese zvaničan zahtev Kini za informacije o tome gde se Meng nalazi.

Meng je uhapšen mesec dana nakon što je smenjen sa javnih funkcija i izbačen iz vladajuće Komunističke partije Kine.Postoje sumnje da je izgubio političku naklonost kineskog predsednika Si Đinpinga.

(Kurir.rs/Beta-AP/Foto: AP / Wong Maye-E)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...