SPONZOR UKRAJINSKOG PREDSEDNIKA ŠOKIRAO JAVNOST: Pogrešno ste obavešteni! Rat u Ukrajini je američki, a ne ruski interes!
Foto: Profimedia

sukob u donbasu

SPONZOR UKRAJINSKOG PREDSEDNIKA ŠOKIRAO JAVNOST: Pogrešno ste obavešteni! Rat u Ukrajini je američki, a ne ruski interes!

Planeta -

Sponoz novog predsednika Ukrajine biznismen Igor Kolomojski izjavio je da je sukob u Donbasu nije inspirisan od Rusije i bilo koga, već da se radi o unutrašnjem sukobu.

On je dodao da je sukob samo u interesu Amerike koja pruža vojnu pomoć vlastima Ukrajine i drži sankcije protiv Rusije, dodavši da ukrajinske vojnike obučavaju zapadni vojni instruktori.

U intervjuu nedeljniku "Novoje vremja" Kolomojski tvrdi da se konflikt u Donbasu pripremao dvadesetak godina, a posebno posle 2004. godine, u vreme sukoba predsedničkih kandidata Viktora Juščenka i Viktora Janukoviča koji se pretvorio u "narandžastu revoluciju".

Za vreme predsedničke kampanje novi predsednik Vladimir Zelenski više puta je spomenuo da želi kraj konflikta u Donbasu, ali očigledno da nema kontrolu nad armijom jer je otvaranje vatre u poslednje vreme postalo još intenzivnije.

Pređašnje rukovodstvo Ukrajine je bilo protiv svih koji su smatrali da je u Donbasu "unutrašnji sukob". U januaru 2018. Ukrajina je donela zakon u kom se kaže da je Rusija agresor u Donbasu i da je okupirala deo teritorije Ukrajine. Porošenko je zato i odbijao direktne pregovore sa predstavnicima Donjecke i Luganske oblasti.

U intervjuu koji je dao pred odlazak u Italiju, Putin je rekao da je moguć njegov susret sa Zelenskim ako on počne da ispunjava Minske mirovne dogovore.

Jedan broj politikologa u Kijevu smatra da je ova iznenadna kritika američke politike u Ukrajini od strane Kolomojskog rezultat njegove ljutnje prema Vašingtonu koji je poručio Zelenskom da taj oligarh, koji ima i državljanstvo Izraela, ne može biti na bilo kakvoj funkciji u Ukrajini.

Navodno, glavni cilj Kolomojskog je da vrati imovinu koju mu je oteo i nacionalizovao Porošenko.

Pitanje je kakav će stav zauzeti Zelenski, kojeg je pre izbora Porošenko nazivao marionetom Kolomojskog. Pre ili kasnije predsednik Ukrajine će morati da pregovara sa predstavnicima Donjecke i Luganske oblasti jer silom nije realno vratiti te teritorije. A što se tiče Krima, u Moskvi ponavljaju da je to pitanje zauvek rešeno.

(Kurir.rs/Novosti.rs/B. Vlahović/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track