ŠOKANTNO! ZBOG TRAMPA AMERIKANCI OSTAJU BEZ SVETOG PISMA: U trgovinskom ratu sa Kinom američki predsednik nije računao na ovo (VIDEO)
Foto: Profimedia

bruka

ŠOKANTNO! ZBOG TRAMPA AMERIKANCI OSTAJU BEZ SVETOG PISMA: U trgovinskom ratu sa Kinom američki predsednik nije računao na ovo (VIDEO)

Planeta -

Religiozni izdavači kažu da bi najnovije predložene carine predsednika Donalda Trampa za kineski uvoz mogle dovesti do nestašice Biblija.

To je zato što se milioni Biblija - prema nekim procenama 150 miliona ili više primeraka - štampaju u Kini svake godine. Kritičari predložene carine kažu da bi to učinilo Bibliju skupljom za potrošače i naštetilo evangelizacijskim naporima hrišćanskih organizacija koje daju Biblije kao deo svoje službe.

Predsednik HarperKolins Kristian Pablišinga i izvršni direktor Mark Šonvald nedavno je rekao predstavniku za trgovinu SAD-a da kompanija veruje da je Trampova administracija "nikada nije nameravala da nametne" porez na Bibliju "potrošačima i verskim organizacijama", navodi se u transkriptu njegovih komentara od strane izdavača.

Dva najveća biblijska izdavača u Sjedinjenim Američkim Državama, Zondervan i Tomas Nelson, su u vlasništvu HarperKolinsa, i oni imaju skoro 75 odsto troškova izrade Biblije u Kini, rekao je Šonvald. Zajedno, oni drže 38 odsto američkog biblijskog tržišta, rekao je on.

Punu veličinu tog tržišta je teško proceniti. Portparolka HarperKolinsa je izjavila da veruje da se u SAD svake godine proda 20 miliona Biblija.

Grupa NDP, koja uključuje NPD BookSken i PabTreg Didžital, omala je 5,7 miliona štampanih biblijskih prodaja u SAD-u 2018. godine. Ali ta brojka ne obuhvata sve prodaje, uključujući veliki broj Biblija koje izdavači prodaju direktno crkvama.

Bez obzira na to, jasno je da je Biblija najprodavanija knjiga u Sjedinjenim Državama.

Predložena carina od 25 odsto primenjivala bi se na sve knjige, ali kritičari kažu da bi to nesrazmjerno uticalo na Biblije i dečje knjige. Oba imaju tendenciju da imaju specijalizovane zahteve za štampanje koje su kineske štamparije žele da ispune, dok mnoge domaće ne.

"Američki štampari su pre nekoliko decenija počeli da štampaju Biblije u Kini, ne ostavljajući značajne domaće proizvodne alternative", rekao je Šonvald.

Sten Jenc, predsednik i izvršni direktor Evangelističkog udruženja hrišćanskih izdavača, rekao je u telefonskom intervjuu da se više od polovine svetske produkcije Biblije se radi u Kini. Carina bi štetila organizacijama koje izdaju Biblije i takođe otežavaju izdavačima da prodaju Bibliju po ceni koju mogu da priušte, rekao je on.

"Tradicionalno, istorijski, knjige su isključene iz carina", dodao je Jenc.

Biblica, Međunarodno biblijsko društvo, je dobrotvorna verska organizacija koja daruje Biblije ljudima u 55 zemalja. Kina predstavlja 72 odsto ulaganja grupe u izdavanje Biblije, izjavio je predsednik i generalni direktor Biblice Geof Morin.

Biblijska carina bi "dramatično uticala na broj Biblija koje možemo da štampamo i dajemo, utičući na verske slobode pojedinaca u zemljama u kojima je pristup Bibliji ograničen i često nepostojeći", rekao je Morin.

Kritičari takođe tvrde da carina na knjige ne bi unapredila navodne ciljeve koje ta mera treba da postigne, da spreči Kineze da steknu američku tehnologiju, poslovne tajne i intelektualnu svojinu.

"Štampanje knjiga ne zahteva značajnu tehnologiju ili znanje koje je u opasnosti od krađe ili prisvajanja od strane Kine", rekao je Mark Tejlor, izvršni direktor Tindaleove izdavačke kuće.

Za sada, izdavači i drugi distributeri Biblije moraju jednostavno da sačekaju da vide da li će se na njihove molbe odgovoriti.

Tramp i kineski predsednik Si Đinping složili su se na nedavnom sastanku Grupe 20 najvećih ekonomija da nastave trgovinske pregovore, što je odluka koja stavlja sve predložene carina na čekanje. Prognostičari su upozorili, međutim, dve strane se i dalje suočavaju sa istim razlikama koje su dovele do raspada pregovora početkom ove godine.

Kurir.rs/ABC News

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track