ALBANSKI MEDIJI VEĆ SMENJUJU METU: Predsednik Albanije odlazi do kraja jula
Foto: EPA/Boris Pejović

smena u vrhu vlasti

ALBANSKI MEDIJI VEĆ SMENJUJU METU: Predsednik Albanije odlazi do kraja jula

Planeta -

Vladajuća većina Socijalističke partije u Albaniji želi da razreši predsednika Iljira Metu do kraja jula, navodi tiranska televizija Top kanal pozivajući se na neimenovane izvore.

Meta je u sukobu sa premijerim Edijem Ramom, liderom Socijalističke partije, koji je eskalirao odlukom predsednika da, prethodno zakazani, budu odloženi lokalni izbori 30.juna, što je Rama ignorisao i izbori su održani, ali bez učešća opozicije koja mesecima protestuje.

Anketna komisija albanskog parlament, koja će ispitivati navodne povrede albanskog ustava od strane predsednika Mete, čini se da neće čekati tri meseca, koliko ima zakonskog roka.

Poslednju sednicu, pre letnjih odmora, albanski poslanici treba da održe 18. jula, ali planiraju da održe vanrednu sednicu 22. jula, posvećenu upravo glasanju o razrešenju predsednika države nakon prezentovanja nalaza anketne komisije.

Glasaće se tajno, a o razrešenju Mete potrebno je da glasaju 94 poslanika. Za ovaj čin, bez presedana u istoriji Albanije, vladajućoj Socijalističkoj partiji će biti potrebni i glasovi nove opozicije, koji su takođe bili za formiranje anketne komisije. Ako se ima u vidu da je komisija formirana sa 101 glas 'za', čini se da vladajuća većina neće imati problema na glasanju o razrešenju Mete , navodi albanski Top kanal.

Iako će verovatno albanski parlament razrešiti Metu, nezavisno od činjenice da njegov mandat traje još tri godine, završnu reč o tome ima Ustavni sud.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Boris Pejović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track