ALARMANTNO UPOZORENJE! SREDOZEMNO MORE PROPADA: Mnogim vrstama preti izumiranje, a ove dve zemlje prave najveći problem!
Foto: Profimedia

ugrožene ajkule i raže

ALARMANTNO UPOZORENJE! SREDOZEMNO MORE PROPADA: Mnogim vrstama preti izumiranje, a ove dve zemlje prave najveći problem!

Planeta -

Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) objavila je izveštaj u kojem se navodi da je više od polovine vrsta ajkula i raža Sredozemnog mora ugroženo i upozorava da je to signal propadanja ovog mora.

"Više od polovine vrsta morskih pasa i raža Sredozemnog mora je ugroženo, a gotovo trećina njih lovi se do nivoa izumiranja. Zabrinjavajuće stanje morskih grabljivaca jasan je signal ukupnog propadanja Sredozemnog mora, čiji je divlji svet desetkovan prekomernim lovom", piše u izveštaju.

Izveštaj "Ajkule u krizi: poziv na akciju za Mediteran" objavljen je uoči dana posvećenog morskim psima, 14. jula.

U njemu je navedeno da je prekomerni ribolov najveća pretnja mediteranskim ajkulama i ražama, na šta utiču sve vrste ribolova, kao i da dve mediteranske zemlje prednjače po lovu- Libija (4.260 tona) i Tunis (4.161 tona).

Navodi se da ove dve zemlje izveštavaju o ulovu koji je oko tri puta veći nego u Italiji (1.347 tona) i Egiptu (1.141 tona). Neke vrste se ciljano love i za njih postoji tržište, dok je veći deo uhvaćen kao neželjeni ulov i baca natrag u more kako bi uginuo.

"Zaista nemamo vremena za gubljenje. Želimo da sarađujemo s ribarima i vladama kako bismo poboljšali upravljanje našim krhkim morskim resursima i usvojili delotvorna rješenja za zaustavljanje rasipne prakse neželjenog lova na ajkule", rekao je vođa morskog programa u WWF Danijel Kanski.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track