Najnovije vesti

MISTERIJA U ARAPSKOM MORU! OSTRVO KOJE SE IZNENADA POJAVILO PRE 6 GODINA PONOVO NESTALO: Bilo je dugo svega 40 metara, a evo kako je nastalo (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

ČUDO PRIRODE

MISTERIJA U ARAPSKOM MORU! OSTRVO KOJE SE IZNENADA POJAVILO PRE 6 GODINA PONOVO NESTALO: Bilo je dugo svega 40 metara, a evo kako je nastalo (VIDEO)

Planeta

Ostrvo koje je izronilo iz vode nedaleko od obale Pakistana, posle razornog zemljotresa 2013. godine, ponovo je nestalo među talasima Arapskog mora.

Na satelitskim snimcima više se ne vidi Zalzala Koh, ostrvo koje je izronilo posle zemljotresa od 7,7 stepeni kada je stradalo 320 ljudi.

Bilo je dužine 40 metara, širine 90 i visine 20. Stanovnici su ostrvu dali ime "Zalzala Koh", što znači "planina zemljotresa".

Međutim, sada je iz Pakistanskog instituta za istraživanje okeana (NIO) i agencije NASA rečeno da Zalzale više nema.

Asif Inam, bivši direktor NIO-a, izjavio je da nisu očekivali da će ova vrsta ostrva opstati šest godina.

Podsetio je da su posle zemljotresa 1945. godine izronila četiri takva ostrva. Inam je rekao i da su se između 1999-2013. godine pojavila još tri.

Smatra se da je razlog nastanka ovih malih ostrva na obalama pakistanskog Arapskog mora metan ispod morskog dna. Radi se o zakopanom blatu koje dospeva na površinu usled velikog pritiska koji nastaje kada se arapska tektonska ploča tare o evroazijsku. Brzo se pomera, pa čitava struktura lako izranja iz vode.

Ipak, Zalzala nije potpuno nestala jer određeni materijal i dalje kruži vodom. Pretpostavlja se da bi u budućnosti moglo da se pojavi još ovakvih kopnenih površina.

Kurir.rs/Live science Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...