POPULARNI NAUČNIK JE PREDVIDEO TRAMPOVU AMERIKU PRE 2 DECENIJE: U knjizi Karl Sagan daje jedan lek za propast SAD (VIDEO)
Foto: Screenshot

neverovatno

POPULARNI NAUČNIK JE PREDVIDEO TRAMPOVU AMERIKU PRE 2 DECENIJE: U knjizi Karl Sagan daje jedan lek za propast SAD (VIDEO)

Planeta -

Nije se bez razloga nedavno portal The Verge prisetio Karla Sagana.

Sagan je upamćen kao jedan od najboljih i najuglednijih glasova koji se borio protiv bujanja naučnog neznanja u SAD-u i u svijetu. Nedavno se društvenim mrežama proširio citat iz njegove knjige "Svet progonjen demonima": "Slutim da će Amerika moje dece ili mojih unuka postati takva da će biti mesto isključivo uslužne ili informatičke ekonomije, da će skoro sve proizvodne industrije pobeći u druge zemlje, da će fenomenalna tehnološka moć bi ti u rukama nekolicine, da se na javni interes niko neće ni obazirati, da će ljudi izgubiti sposobnost donošenja svojih stavova i kritičkog ispitivanja onih na vlasti, da ćemo se vratiti u eru neznanja i mraka kad izgubimo sposobnost razlikovanja dobrog i istinitog, jer ćemo posezati za kristalima i nervozno se savetovati s horoskopima."

Jedan od onih koji je prosledio dalje ko zna čiji originalni tvit, pitao se da li je Sagan, pišući ove reči još 1995., imao vremeplov ili kristalnu kuglu. "OK, verovatno vremeplov", logično je zaključio. Saganove reči precizno opisuju naše vreme. Dve decenije unapred savršeno je dijagnostifikovao trenutnu paralizu razmene informacija, zagušenih namernim ili nenamernim širenjem dezinformacija.

Nazivali mi problem "lažnim vestima" ili "alternativnim činjenicama" ili naprosto "strahom, nesigurnošću i sumnjom", Saganovo proročanstvo sveta u kom "gubimo sposobnost razlikovanja dobrog i istinitog", čini se kao da nam se obistinjuje pred nosom. Njegov citat mogao bi biti i duži: "Zaglupljivanje Amerike najočglednije je u polaganom propadanju materijalnog sadržaja veoma uticajnih medija, u pojavi zvučnih džinglova od 30-ak sekundi (danas su čak i 10 sekundi ili i kraći), pojava programa na nivou najnižeg zajedničkog imenitelja, predstavljanje pseudonauke i praznoverja kao relevantne, a posebno slavljenje neznanja.

Danas je najiznajmljivanija video-kaseta u Americi film 'Glup i gluplji'. 'Beavis i Bathed' i dalje su popularni i uticajni kod mladih TV gledalaca. Konačna poruka je da je istraživanje i učenje, ne samo naule, nego svega, nešto što se može izbeći, što je čak i nepoželjno."

Sagan je savršeno tačno predvideo beg proizvodnje u inostranstvo i stanje u kom se članovi parlamenata više niti ne obaziru na probleme. Zapravo ceo koncept tako tačno oslikava početak druge decenije 21. veka da se to čini banalno i spominjati. Napisao je to pre više od 20 godina. Sagan je umro još 1996., a sigurno bi bio puno srećniji da ga čitaoci, koji su pročitali knjigu, danas mogu opovrgnuti. Međutim, ne mogu. Ceo naslov knjige glasio je "Svet progonjen demonima – nauka kao sveća u mraku".

Knjigu je napisao kao žestoki poziv na naučno promišljanje i na korištenje naučnih metoda u donošenju odluka na dnevnoj osnovi. Napisao je, na primer: "U svakoj bi zemlji decu trebali da učimo naučnim metodama i razlozima za Povelju o pravima." Sagan je tvrdio da je naučni pristup najbolji način i za kontrolisanje naših političkih predstavnika kako bi radili za nas.

Poslednje poglavlje svoje knjige nazvao je "Pravi patrioti postavljaju pitanja", u njemu donosi ovakav zaključak: "Ukoliko su građani obrazovani i donose svoja mišljenja, u tom slučaju oni na vlasti rade za nas. U svakoj zemlji bi smo trebali decu učiti naučnim metodama i razlozima za Povelju o pravima. Time će se razvijati određena pristojnost, poniznost, duh zajedništva. U svetu progonjenom demonima koji ispunjavamo ljudskim vrlinama to bi moglo biti sve što stoji između nas i tame koja nam preti."

I stvarno, samo gledajući SAD, Trampova administracija preti Agenciji za očuvanje okoline, borbi protiv klimatskih promena, dostupnosti obrazovanja i zdravstva, medijima, više nego ikada iko u istoriji te zemlje.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja