ŠOJGU PRAVI VOJNI HOLIVUD: Treba prikazati i podvige ruskih vojnika iz borbi sa islamistima!
Foto: EPA

Bravo

ŠOJGU PRAVI VOJNI HOLIVUD: Treba prikazati i podvige ruskih vojnika iz borbi sa islamistima!

Planeta -

Ministarstvo odbrane Rusije planira da stvori "armijski Holivud", za snimanje filmova u kojima se veličaju podvizi ruskih vojnika i oficira.

Plan je da se formira filmski studio u Podmoskovlju, u parku "Patriot". U Rusiji su svesni da su zahvaljujući bogatoj filmskoj produkciji Amerikanci uspeli da ubede ne samo svoj narod, već i mnoge druge kako su oni oslobodili celi svet od Hitlera, bez obzira na to što je nedavno predsednik Tramp priznao istorijsku činjenicu da su Sovjeti imali više žrtava u Drugom svetskom ratu nego svi ostali zajedno.

Da se ne bi zaboravio doprinos Rusa u borbi protiv islamskih terorista u Siriji i u drugim zemljama, u Moskvi su odlučili da o tome snimaju filmove koji će se prikazivati u bioskopima i na TV ekranima.

"Stalno dobijamo predloge da snimamo istorijske filmove, sugeriše nam se da snimamo filmove o Prvom svetskom ratu. Ali, mi želimo da osim istorijskih filmova snimamo i umetničke, zatim filmove o savremenoj ruskoj armiji i herojima koji se bore protiv čudovišnog monstruma - međunarodnog terorizma", izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Razlog što armija otvara svoj studio je što u filmskoj produkciji u Rusiji samo mali broj filmova obrađuje vojnu problematiku. Generali imaju ozbiljnu primedbu: producenti štede na vojnim konsultantima, pa filmovi o armiji koji su snimani u poslednje vreme imaju dosta propusta.

"Gledao sam filmski serijal o "Morskim đavolima" i očekivao dramatične scene ruskih morskih diverzanata. Ali, scenarista i režiser su te morske diverzante umesto u vodi videli po nekim selima gde se bore sa seoskim kriminalcima, a morali su da znaju da to rade policajci", kaže general Andrej Kartopolov.

Rusi imaju sasvim drugačiji plan, jer će studio za snimanje filmova biti vojni i sredstva će dobijati iz vojnog budžeta. "Dežurni kritičari" smatraju da Ministarstvo odbrane ne bi trebalo da se bavi i filmskom produkcijom, već da taj posao prepusti profesionalcima, poručujući da bi takvi filmovi mogli biti manje kvalitetni. Skepticizam nema osnova, jer vojne filmove neće snimati oficiri već profesionalni režiseri, a u njima će glumiti poznati ruski glumci.

Kurir.rs/Novosti

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track