ŠPIJUNI KRUZERIMA ODNOSE TAJNE: Britanski MI6 pokrenuo opsežnu akciju! U opasnosti podaci o F-35 (VIDEO)
Foto: Profimedia

očajnički

ŠPIJUNI KRUZERIMA ODNOSE TAJNE: Britanski MI6 pokrenuo opsežnu akciju! U opasnosti podaci o F-35 (VIDEO)

Planeta -

Britanski obaveštajci će se predstavljati kao putnici na kruzerima u pokušaju da spreče špijune da koriste nisku bezbednost na tim plutajućim hotelima da prenesu tajne u inostranstvo.

Sledi otkriće MI6, britanske tajne službe, da se tri međunarodna morska puta redovno koriste od strane pojedinaca na "listama za posmatranje" aktivnih i latentnih špijuna i agenata.

Rečeno je da oni uključuju tim supruga i žena koji putuju zajedno koristeći kao masku putovanja za isporuku informacija.

Ranije ove godine nivo pretnje je povećan kada su analitičari CIA-e upozorili da je verovatno da će tajni podaci o novom lovačkom avionu F-35 izaći iz Britanije ovim putem, kažu izvori.

Drugi strahovi odnose se na curenje informacija o britanskom nuklearnom arsenalu.

Sada MI6 uspostavlja vezu sa kolegama u Skandinaviji i Evropi kako bi identifikovao kontakte osumnjičenih agenata.

Zajednička operacija, za koju je trebalo četiri meseca da se uspostavi, podrazumeva policajce stacionirane na brodovima koji vode u Norvešku, Švedsku i Italiju.

Kada se špijuni iskrcaju, izvori kažu, njih će pratiti pripadnici obavještajnih službi svake zemlje: norveška policijska služba bezbednosti, švedska služba bezbednosti i italijanska Agencija za nacionalnu sigurnost i informisanje.

Izvor iz britanske Vlade tvrdi da: "Imamo neku ideju o tome gde su ti pojedinci otišli, ali, naravno, to se može promeniti".

"Slaba karika brodova za krstarenje, sa bezbedonosne tačke gledišta, je da su putnici u potpunoj slobodi kada pristanu u stranim lukama da idu gde god žele. Odlučeno je da će se preduzeti mere za zaustavljanje ove aktivnosti umetanjem naših agenata. Pravi turisti nemaju pojma o našem prisustvu, štp je i očekivano.

"Povezujući se sa kolegama u ove tri zemlje, mi ćemo osigurati da se ovi pojedinci prate." Nije prijavljen nestali poverljivi materijal u vezi sa F-35, rekao je izvor, sugerišući da pritajeni agenti deluju kao prenosioci. Oni pamte informacije pre nego što ih proslede.

„Ono što naši ljudi treba da vide su stvari koje se predaju drugoj osobi ili se informacija prenosi na drugi način". "Takođe je moguće da im se može dati nešto da ih uzmu nazad i, naravno, putnici se ne pretražuju kada se ponovo ukrcaju na njihov brod. Sve što treba da urade je da pokažu ličnu kartu."

Kurir.rs/Expres.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track