IRAN I SAD SE VRAĆAJU ZA PREGOVARAČKI STO? Amerikanci dozvolili šefu iranske diplomatije da dođe u Njujork, ali...
Foto: AP, EPA

SVE U NAZNAKAMA

IRAN I SAD SE VRAĆAJU ZA PREGOVARAČKI STO? Amerikanci dozvolili šefu iranske diplomatije da dođe u Njujork, ali...

Planeta -

TEHERAN - Iran je spreman da razgovara sa SAD ako Vašington ukine sankcije i vrati se nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, izjavio je iranski predsednik Hasan Rohani u nedelju, dok administracija američkog predsednika Donalda Trampa tvrdi da su otvoreni za pregovore sa Iranom o dalekosežnijem sporazumu o nuklearnim i bezbednosnim pitanjima.

"Uvek smo verovali u razgovore...ako ukinu sankcije, okončaju nametnuti ekonomski pritisak i vrate se sporazumu, spremni smo da razgovaramo sa Amerikom danas, odmah sad i bilo gde", rekao je Rohani.

Međutim, Iran postavio kao uslov za razgovore da se toj zemlji omogući da izvozi onoliko nafte kao što je to bilo pre nego što su se SAD povukle iz nuklearnog pakta sa svetskim silama u maju 2018. godine.

Između Teherana i Vašingtona porasle su tenzije nakon što se američki predsednik Donald Tramp prošle godine povukao iz nuklearnog sporazuma Irana i šest svetskih sila i ponovo uveo sankcije toj zemlji koje su, prema sporazumu, bile ukinute.

Francuska, Britanija i Nemačka, koje su takođe potpisale sporazum iz 2015. godine, u zajedničkom saopštenju navele su da je "vreme da se zaustave eskalacije i obnovi dijalog", dok je Tramp u sredu izjavio da će sankcije biti "značajno povećane".

U intervjuu za Vašington post, Pompeo je odbacio Rohanijevu ideju kao "istu ponudu koju je ponudio "Džonu Keriju i Baraku Obami", ali Rojters kao znak da su SAD spremna na pregovore navodi da su ministru spoljnih poslova Irana Džavadu Zarifu odobrile vizu da bi prisustvovao sastanku UN.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track