Najnovije vesti

KAKAV ČERNOBILJ, OVO JE TEMPIRANA BOMBA U SRCU EVROPE! Čuvaju tone nuklearnog otpada i svaki čas imaju incidente! Ako tu pukne, NADRLJAĆE CEO SVET! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube Channel 4 news

STRAVA!

KAKAV ČERNOBILJ, OVO JE TEMPIRANA BOMBA U SRCU EVROPE! Čuvaju tone nuklearnog otpada i svaki čas imaju incidente! Ako tu pukne, NADRLJAĆE CEO SVET! (VIDEO)

Planeta

U fabrici nuklearnog otpada "Selafild" u Velikoj Britaniji u Kambriji mogla bi da se dogodi nesreća gora od černobiljske, upozoravaju aktivisti.

Britanski San objavio je da se tamo tokom protekle dve godine dogodilo čak 25 slučajeva tzv. probijanja bezbednosti. U grupi zgrada okruženoj žičanom ogradom, dugom šest kilometara, nalazi se skladište sa 140 tona plutonijuma.

Tu se rukuje radioaktivnim otpadom koji stvaraju britanski radni reaktori.

Fabrika u Kambriji smatra se najopasnijim mestom u Evropi. Nuklearni šefovi insistiraju da je bezbednost prioritet.

Međutim, incidenti koji su se dogodili u "Selafildu" odnose se na curenje iz vodenih cevi, nezatvaranje kontejnera za nuklearni otpad, prosipanja uranijumskog praha i curenja kiseline iz cevi.

Dženin Smit iz grupe "Kambrijanci protiv radioaktivnog okruženja", rekla je da meštani žive u strahu od ozbiljnog incidenta.

"Jedno probijanje bezbednosti je previše. Ne bi trebalo da bude nijednog. Samo jedna greška može biti katastrofalna", izjavila je ona.

Prema zapisnicima, bombaški odred je pozvan oktobra 2017. godine, kada su potencijalno nestabilne hemikalije izazvale strah. Mesec dana kasnije jedan radnik je bio izložen niskom nivou radijacije.

Iz "Selafilda" navode da nijedan od događaja zabeleženih u protekle dve godine nije bio iznad najnižeg nivoa klasifikacije.

U skladu sa posvećenošću i otvorenošću oni, kako navode, istražuju sve incidente i izveštavaju o detaljima na svojoj veb stranici.

Nikada nismo zadovoljni bezbednošću i uvek se trudimo da budemo bolji, navode u "Selafildu".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Prinstscreen Youtube Channel 4 News)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...