Najnovije vesti

EVROPA UDARA KONTRU AMERICI! MOGERINI: Sporazum sa Iranom je i dalje živ, ne vidimo da ga Teheran bitno krši!
Foto: EPA / Aris Oikonomou

ne slažu se s vašingtonom

EVROPA UDARA KONTRU AMERICI! MOGERINI: Sporazum sa Iranom je i dalje živ, ne vidimo da ga Teheran bitno krši!

Planeta

Preostali učesnici nuklearnog sporazuma s Iranom (nakon povlačenja SAD) ne smatraju da kršenje koje čini Teheran predstavlja značajno nepridržavanje sporazuma i nisu naznačili bilo kakvu nameru da pokrenu mehanizam koji se na to odnosi, izjavila je danas Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost, prenosi Rojters.

"Za sada, nijedna od strana iz sporazuma nije signalizirala nameru da pokrene ovaj član, što znači da niko od njih u ovom trenutku, za sada i sa podacima koje smo dobili pre svega od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), nepridržavanje sporazuma smatra značajnim", kazala je Mogerinijeva.

Ona je napomenula da je nuklearni sporazum sa Iranom "i dalje živ" iako se nalazi u najkomplikovanijoj fazi od kad je potisan pre četriri godine.

"Opcija u kojoj nema nuklearnog sporazuma sa Iranom bila bi užasna za sve uključujući i one koji su odlučili da se povuku iz dogovora", ocenila je Mogerini.

Upitana da li je trebalo da EU čvršće reaguje kada su SAD odlučile da se povuku is sporazuma, Mogerini je ponovila da su EU i SAD "najbolji prijatelji i saveznici", bez obzira na to da li se slažu po svim pitanjima.

"Ponekada je korisnije fokusirati se na pozitivne stvari koje vi možete da uradite nego da ulazite u rasprave sa nekim ko se ne slaže sa vama", zaključila je Mogerini nakon sastanka ministara spoljnih poslova država članica EU u Briselu.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Aris Oikonomou

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...