NEVIĐENI OBRT U ISTRAZI MISTERIOZNOG NESTANKA AVIONA MH370: Sumnjivi teret otkriven među prtljagom! 90 kilograma nečega upisano na spisak tek posle poletanja! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

nova teorija

NEVIĐENI OBRT U ISTRAZI MISTERIOZNOG NESTANKA AVIONA MH370: Sumnjivi teret otkriven među prtljagom! 90 kilograma nečega upisano na spisak tek posle poletanja! (VIDEO)

Planeta -

Nestanak aviona Malezija erlajnza na letu MH370, sa 239 putnika i članova posade 8. marta 2014. godine ostao je jedna je od najvećih misterija. Prema najnovijim izveštajima čini se da je došlo do obrta u istrazi i novih činjenica.

Naime, francuski istražioci koji analiziraju nestanak "boinga 777" koji je 8. marta 2014. poleteo iz Kuala Lumpura za Peking, otkrili su da je u avionu bio i 'misteriozni teret od 90 kilograma'.

Žilan Vaterlu, koji je na kobnom letu, izgubio suprugu i dvoje dece, kaže kako je teret otkriven u novom izveštaju o putnicima i prtljagu.

"Misteriozni teret od 90 kilograma dodat je na spsak prtljage posle poletanja. Prostor za prtljagu bio je pretovaren, a niko nije znao zašto. Stručnjaci nisu dali nikakav zaključak o tome. Možda je reč o nestručnosti, a možda o manipulaciji. Sve je moguće. Ovo će biti jedno od pitanja za Malezijce", izjavio je Vaterlu za Le Parizien.

Njegove tvrdnje rasplamsale su jednu u nizu teorija zavere vezanih uz nestanak ovog aviona, a to je ona da ga je oteo slepi putnik. Ranije ovog meseca, stručnjak za vazduhoplovnu bezbednost, Tim Termini izjavio je da je teorija o slepom putniku jedna od mogućnosti koja bi mogla da objasni nikad razjašnjenu misteriju nestanka aviona.

"Mislim da je najverovatnije došlo do otmice aviona. Za otmicu pak postoje četiri opcije - mogao je da je izvede neko od članova posade, mogao je neko od putnika, mogao je to da bude i slepi putnik, a mogla je da bude izvedena i na elektronski način, upravljajući avionom iz neke baze na zemlji", rekao je vaterlu.

Dejli Mejl podseća da je teret koji je prevozio avion dugo vremena bio u centru pažnje. Naime, bivši šef Malezijan erlajnza Ahmad Jahari svojevremeno je otkrio da su 12 dana posle nestanka aviona utvrdili da je u njemu bilo 200 kilograma litij-ionskih baterija.

Dva meseca posle kompanija NNR Global potvrdila je da je u avion ukrcala 2,4 tone raznog tereta od čega 221 kilogram otpada na litij-ionske baterije, a ostatak su bili 'punjači i pribor za radio'. Nikada nije razjašnjeno šta to podrazumeva.

U maju prošle godine, Glas 370, grupa rođaka ljudi koji su nestali u avionu, pozvala je malezijsku vladu da objavi potpuni spisak tereta koji je bio u avionu.

Danica Viks udovica australijskog državljanina Pola Viksa izjavila je da je "Neverovatno da kompanija još uvek krije šta je prevozila u tom avionu. Prošlo je pet godina, a mi još uvek nismo videli sve dokumente o letu. Još uvek ne znamo šta znači 'pribor za radio'. Nekoliko puta smo od njih tražili kompletan popis tereta u avionu, ali do sada nam ga nisu dali".

Nestanak MH370 smatra se jednom od najvećih zagonetki vazduhoplovstva. Do sada se pojavilo niz teorija zavere, od samoubilačke misije kapetana do pokušaja terorističke otmice koja je pošla po zlu. Francuska je jedina država koja još uvek sprovodi pravnu istragu o nesreći i nestanku troje svojih državljana.

Francuski istražioci procenjuju kako će im trebati oko godinu dana da obrade sve informacije koje su dobili od "Boinga", ali preliminarne informacije ukazuju na to da je 'neko bio za upravljačem aviona kada je nestao u Indijskom okeanu'.

Istražioci su doneli ovaj zaklučak na osnovu podataka o letu koji govore da je "boeing 777" pre nestanka napravio nekoliko 'abnormalnih' zaokreta koji mogu da se izvedu jedino ručno.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track