GRADONAČELNIK LONDONA STOPIRAO GRADNJU TORNJA: Sadik Kan neće grdosiju od 305 metara u prestonici jer narušava imidž grada! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

NJEGOVA JE poslednja

GRADONAČELNIK LONDONA STOPIRAO GRADNJU TORNJA: Sadik Kan neće grdosiju od 305 metara u prestonici jer narušava imidž grada! (VIDEO)

Planeta -

Gradonačelnik Londona Sadik Kan stopirao je gradnju tornja u visokog 305 metra, a koji je izazavao polemiku i okarakterisan kao kontroverzan.

Kan je rekao da bi ovaj objekt naštetio javnom interesu. Naglasio je da bi toranj poznat pod imenom Tulip narušio istorijskom okruženju i imidžu glavnog grada Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovakva odluka usledila je četiri meseca nakon što su gradske vlasti prvobitno dozvolile da počne gradnja objekta visokog 304 metra. Toranj bi bio drugi po visini u zapadnoj Evropi.

Toranj je projektovao arhitekta Norman Foster zajedno sa svojim saradnicima. U njemu bi se nalazili vidikovac, restorani i edukacioni centar za decu.

U njemu bi se nalazile takozvane staklene mahune iz kojih bi se pružao pogled na ceo grad.

Idejni projekat tornja izazvao je brojne kritike. Neki tvrde da čak ugrozio i vazdušni saobraćaj jer se u blizini nalazi aerodrom. Dok neki smatraju da bi naštetio gradu, oni koji stoje iza projekta tvrde da bi toranj privukao 1,2 miliona posetilaca godišnje i omogućio prihod od 1,3 milijarde evra.

Projektanti su anketirali građane Londona koja je mpokazala da od hiljadu građana, njih 65 odsto misli da bi toranj bio atraktivan i da su razočarani odlukom prvog čoveka britanske prestolnice ne navodeći da li će revidirati projekat.

Kurir.rs/BBC

Foto YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track