Najnovije vesti

LAVROV DEMANTUJE DA JE KINA PRETNJA ZA RUSIJU: To je mit onih koje brinu naši dobri odnosi
Foto: EPA / Sergei Ilnitsky

spekulacije

LAVROV DEMANTUJE DA JE KINA PRETNJA ZA RUSIJU: To je mit onih koje brinu naši dobri odnosi

Planeta

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je kao mit to da Kina predstavlja pretnju po Rusiju, prenosi Itar Tas. Navodi se da je Lavrov u intervjuu ruskom listu "Argumenti i fakti" poručio da "Kina ne predstavlja nikakvu pretnju po Rusiju".

"Konačno rešenje pitanja rusko-kineske granice odavno je postignuto. Nepostojanje teritorijalnih zahteva zabeleženo je u bilateralnom Sporazumu o dobrosusedskim odnosima i prijateljskoj saradnji iz 2001. godine. Imajući to u vidu, za pokušaje isticanja mita o kineskoj pretnji vidi se da potiču od onih koji su zabrinuti zbog konstruktivnog razvoja rusko-kineskih odnosa", rekao je Lavrov.

Navodi se da je, komentarišući glasine da oko 12 miliona Kineza živi na ruskom Dalekom istoku i u regionima Sibira, Lavrov je naveo da sumnja u preciznost tih podataka i dodao da je zabrinutost u vezi sa tim pitanjem očigledno preuveličana.

"Smer koji Rusija i Kina slede ka jačanju dobrosusedskih odnosa višeznačan je i dugoročan i ne pogađaju ga kratkoročne fluktuacije. Rusko-kineska saradnja nije usmerena protiv bilo koga. Njen glavni cilj jeste da pomaže društvenom i privrednom razvoju i prosperitetu načih nacija i naroda", kazao je Lavrov.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA / Sergei Ilnitsky)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...