RAT PROTIV TRAMPA! Demokrate traže IMPIČMENT predsednika SAD zbog tvitova protiv 4 kongresmenke migrantskog porekla! (VIDEO)
Foto: EPA

politički zemljotres

RAT PROTIV TRAMPA! Demokrate traže IMPIČMENT predsednika SAD zbog tvitova protiv 4 kongresmenke migrantskog porekla! (VIDEO)

Planeta -

Posle Trampovih tvitova o četiri kongresmenke migrantskog porekla, demokratski kongresmen Al Grin zatražio je čak impičment predsednika SAD.

Prethodno je Predstavnički dom Kongresa SAD, u kom većinu imaju demokrate, osudio tvitove u kojima je Tramp za četiri demokratske poslanice rekao da bi, ako mrze svoju zemlju, trebalo da se vrate odakle su došle, u siromašne zemlje razrušene ratom, korupcijom i kriminalom.

Republikanci u Predstavničkom domu su se snažno protivili osudi Trampovih tvitova, ali je osuda zvanično usvojena sa 240 glasova za i 187 protiv. Pre toga su i Tramp i republikanski lideri u Kongresu negirali da je predsednik rasista.

U usvojenoj rezoluciji se navodi da Predstavnički dom "ošto osuđuje" Trampove "rasističke komentare koji su legitimisali i pojačali strah i mržnju prema novopridošlim Amerikancima i ljudima koji nisu belci".

Republikanci tvrde da demokrate koriste pažnju javnosti za sticanje političkih poena, dok demokrate smatraju da su Trampovi komentari za svaku osudu, posebno jer dolaze od predsednika države.

Tramp nije odstupio i preko Tvitera je poručio da kongresmeni koji nisu zadovoljni sa SAD "mogu da odu".

Nedugo zatim je teksaški kongresmen Al Grin izneo optužbe na račun predsednika i efektivno zatražio glasanje o impičmentu Trampa. Do glasanja o impičmentu bi potencijalno moglo doći ove nedelje.

Mnoge demokrate smatraju da je tako nešto preuranjeno, ali Grin želi da iskoristi to što američki mejnstrim mediji prozivaju Trampa zbog rasizma i stvaraju otpor javnosti prema njemu.

On je rekao da je Tramp nepodoban za obavljanje funkcije i da je "bilo dosta". Grin je do sada dva puta bezuspešno pokušavao da izazove glasanje o impičmentu Trampa.

Kurir.rs/Beta/AP

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track