DAN D ZA NAJGOREG NARKO-BOSA: Danas izricanje presude El Čapu! U sudnici će poslednji put videti ćerke i ženu! (VIDEO)
Foto: AP/Eduardo Verdugo

izricanje presude

DAN D ZA NAJGOREG NARKO-BOSA: Danas izricanje presude El Čapu! U sudnici će poslednji put videti ćerke i ženu! (VIDEO)

Planeta -

Jednog od najozloglašenijih narkobosova, 62-godišnjeg Hoakina Guzmana poznatog po nadimku "El Čapo", kojem će danas u Njujorku biti izrečena presuda, gotovo sigurno očekuje doživotna zatvorska kazna.

Ročište je više manje formalnost: Guzman, bivši vođa narkokartela Sinaloa, u februaru je proglašen krivim za krivična dela počinjena tokom razdoblja od četvrt veka, uključujući šverc stotina tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD.

Optužbe, koje uključuju i pranje novca, kao i kriminalna dela povezana sa oružjem, takve su težine da podrazumevaju kaznu doživotnog zatvora.

Prošle nedelje su tužioci od američkog saveznog sudije Brajana Kogana zatražili da El Čapu doda i simboličkih dodatnih 30 godina zatvora zbog upotrebe vatrenog oružja u svom poslovanju, opisujući ga kao "krvožednog i okrutnog".

Takođe traže da preda 12,7 milijardi američkih dolara što je, kako tvrde, vrlo skromna procena prihoda koje je njegov kartel zaradio od prodaje narkotika u SAD-u. Za sada američke vlasti nisu uspele da povrate ništa.

El Čapo se smatra najmoćnijim kraljem narkotika od kolumbijskog narkobosa Pabla Eskobara, a kartel Sinalou vodio je zajedno sa Ismaelom Zambadom od 1989. do 2014. godine.

Tokom tromesečnog suđenja porotnici su čuli dokaze o njegovim zločinima - svedoci su opisivali kako je El Čapo premlaćivao, ubijao i žive zakapao one koji su mu se našli na putu, uključujući doušnike i pripadnike suparničkih bandi.

Na današnjem izricanju presude barem će se jedan svedok, žena za koju tužioci tvrde da je preživela naručeno ubistvo, obratiti vlastima u njujorškoj sudnici.

Porotnici su na suđenju imali priliku da čuju i najsitnije detalje o vođenju operacija kartela, kao i detalje iz Guzmanovog uzbudljivog života.

Karijeru je započeo radeći na poljima marihuane u kolumbijskoj državi Sinaloa, no sada će, kako se čini, ostatak života provesti u zatvoru poznatom kao "Alkatrazu Stenovitih planina" - saveznom zatvoru u Koloradu sa najstrožim merama obezbeđenja. Tamo će ga kao "cimeri" dočekati slavni i zloglasni kriminalci.

Guzman se od izručenja SAD-u 2017. nalazi u samici zatvora u južnom delu Menhetna. Žali se na uslove svog zatočeništva, posebno što je njegova samica bez prozora stalno osvetljena. U sredu će taj kralj narkotika, koji je dva puta pobegao iz meksičkog zatvora, 2001. i 2015., poslednji put moći da vidi svoju suprugu Emu Koronel i dve ćerke.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja