Najnovije vesti

LAVROV OTVORENO: Odnosi Rusija-SAD neće se skoro poboljšati jer za tango je potrebno dvoje
Foto: EPA

NEMA PARTNERA

LAVROV OTVORENO: Odnosi Rusija-SAD neće se skoro poboljšati jer za tango je potrebno dvoje

Planeta

MOSKVA - Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je malo verovatno da će u bliskoj budućnosti doći do poboljšanja odnosa Rusije i SAD "jer je za tango potrebno dvoje".

On je u jednom intervjuu rekao da se dosta problema nagomilalo u bilateralnim odnosima, kao i da te probleme nije stvorila Rusija.

"Uspostavljanje bilateralnih odnosa je dvostran proces. Naša zemlja je spremna da radi na tome i to smo mnogo puta rekli", rekao je Lavrov. On je istakao da Rusija i SAD imaju posebnu odgovornost kao dve najveće nuklearne sile i stalne članice SB UN.

"Naša saradnja je ključna za obezbeđivanje stabilnosti i predvidivosti u spoljnim poslovima. Ipak, ne zavisi sve od nas, kažu da je za tango potrebno dvoje", rekao je Lavrov.

Kao drugi bitan faktor, Lavrov je istakao komplikovanu unutrašnju situaciju u SAD.

"(Predsednik SAD Donald) Tramp govori o nameri da uspostavi dobre odnose sa Rusijom, ali ne dele svi u Vašingtonu njegove stavove. To se vidi kroz neprijateljske mere, poput raznih optužbi na naš račun, uvođenje ekonomskih sankcija, oduzimanje diplomatske imovine...", rekao je Lavrov.

Ipak, kazao je on, Rusija će nastaviti da traži oblasti zajedničkog interesovanja sa Amerikancima i dodaje da i ruski i američki predsednik smatraju da mora da se prevaziđe blokada odnosa.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track