LIČI NA RAJSKO MESTO, A KRIJE KATASTROFU: Ovde je 1.000 puta veća radijacija nego u Černobilju i Fukušimi! (VIDEO)
Foto: Profimedia

naučnici upozoravaju

LIČI NA RAJSKO MESTO, A KRIJE KATASTROFU: Ovde je 1.000 puta veća radijacija nego u Černobilju i Fukušimi! (VIDEO)

Planeta -

Posle eksplozije nuklearne elektrane u Černobilju 1986. godine, stekao se utisak da je to postalo "najradioaktivnije mesto na zemlji", pogotovo, krov objekta gde bi boravak od samo 2 minuta mogao posetiocu da upola smanji očekivani životni vek.

Ipak, s godinama se na tom području smanjio nivo radijacije pa su sada napuštena školska dvorišta, zabavni park i učionice Černobilja otvoreni za posetioce i postaju sve traženija avanturistička atrakcija.

"Verovatno ćete se više ozračiti prilikom leta do Černobilja, nego tamo", rekla je naučnica Kler Korkhil sa Univerziteta u Šefildu.

Ipak, postoji jedno mesto na svetu koje je mnogo radioaktivnije i od Černobilja. Prema najnovijoj studiji naučnika sa Kolumbija, određena područja Maršalskih ostrva, gde su posle Drugog svetskog rata Sjedinjene Države sprovele 67 nuklearnih ispitivanja, još pokazuju zabrinjavajuće nivoe zračenja.

Otkriveni su "povišeni nivoi" radioaktivnih elemenata u 38 uzoraka tla uzetih s 11 različitih ostrva. Najviša doza zračenja pronađena je na ostrvu Bikiniju, gde su SAD sprovele najveći test za hidrogensku bombu, a kasnije potopile na desetine radioaktivnih brodova.

Tamo je otkrivena i do 1000 puta viši nivo plutonijuma, nego što je zabeleženo u Černobilju ili Fukušimi.

Uglavnom, zaključeno je kako su četiri severna ostrva, Runit, Endžebi, Bikini i Naen, mnogo radioaktivniji od područja u blizini černobilske elektrane. Iako su ta ostrva uglavnom nenaseljena, istraživači smatraju kako bi obližnje lokalno stanovništvo trebalo da bude "upozoreno da ne provodi vreme" na tim mestima.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track