DEVOJČICA (13) SE UBILA JER NJENOM TATI 4 PUTA NISU DOZVOLILI DA UĐE U SAD: Mala Hejdi se obesila o gajtan punjača mobilnog telefona, a onda je njen otac morao da donese najtežu odluku u životu! (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/Richard French

tragedija

DEVOJČICA (13) SE UBILA JER NJENOM TATI 4 PUTA NISU DOZVOLILI DA UĐE U SAD: Mala Hejdi se obesila o gajtan punjača mobilnog telefona, a onda je njen otac morao da donese najtežu odluku u životu! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Tinejdžerka Hejdi Gamez Garsija (13) pokušala je da izvrši samoubistvo jer njenom ocu čak 4 puta nije dopušten ulazak u SAD. Ona je pronađena kako visi u ormaru, dok joj je kabl punjača bio obmotan oko vrata. Njenom ocu je nakon ovog tragičnog događaja dozvoljeno da je vidi. On je takođe morao da odobri lekarima da njegovu ćerku isključe sa aparata za održavanje života.

Manuel Gamez je živeo kao ilegalni migrant bez dokumenta u Njujorku i otputovao je u rodni Honduras kako bi prisustvovao sahrani svog oca, kog je ubila banda 2014. godine. Samo godinu dana nakon smrti oca Manuel je izgubio i majku pa je odlučio da pošalje ćerku Hejdi u Njujork jer je smatrao da je Južna Amerika opasno mesto za podizanje deteta.

Manuel je bio samohrani otac jer ih je njegova žena i majka devojčice napustila kada je Hejdi imala samo dva meseca. Hejdi Gamez Garsija je doputovala u SAD 2015. godine i provela je dva meseca u skloništu za maloletne migrante pre nego što je njena tetka Džesika dobila pravo da se stara o njoj, piše Njujork Tajms.

Azil joj je odobren već sledeće godine, a devojčica je vrlo brzo naučila engleski jezik.

Manuel više puta ilegalno pokušavao da pređe granicu Manuel je nakon toga u više navrata pokušao da pređe granicu bez uspeha. U četvrtom pokušaju je završio u teksaškom zatvoru. Manuelova ćerka je bila silno uznemirena Trampovim antiimigracionom politikom i pokušala je da oduzme sebi život oduzeti život 3. jula, samo nekoliko nedelja nakon što je njen otac Manuel pritvoren u pokušaju ilegalnog prelaska granice.

Negde oko ponoći 3. jula Hejdi je pronađena u spavaćoj sobi u ormaru sa punjačem telefona vezanim oko vrata, nakon čega je odmah prebačena u bolnicu. Nedelju dana nakon pokušaja samoubistva proglašena je mrtvom jer njen mozak nije pokazivao životne funkcije.

Otac je dobio dozvolu da se oprosti od ćerke

Imigracioni službenici su dali Manuelu dvonedeljnu dozvolu da se oprosti od svoje ćerke, ali nakon toga mora da se vrati u pritvor u Teksas. Zbog moždane smrti deteta Manuelu je bilo dozvoljeno da odobri isključivanje aparata koji su devojčicu održavali na životu.

Hejdi je tako juče u večernjim satima isključena sa aparata za održavanje života u bolnici u Njujorku. Porodični advokat Anibal Romero je okrivio Trampovu administraciju kao jedan od glavnih razloga za njenu smrt.

"Danas je to bila Hejdi, sutra će to biti neko drugi"

"Kada predsednik preti da će deportovati milione ljudi to izaziva teskobu i strah, naročito kod dece koja se boje da će izgubiti roditelje. Političari bi trebali da budu oprezniji sa rečima koje koriste. Nije bitno šta se to nekada događa na društvenim mrežama. Danas je to bila Hejdi, sutra će to biti neko drugi", rekao je advokat porodice Romero.

"Teško je prihvatiti tvoj odlazak, princezo, sa nadom da ćeš na nebu biti mali Božji anđeo i da ćeš mi dati snagu da mogu da nastavim dalje bez tebe, ljubavi moja", reči su oca Manuela.

Konačni oproštaj sa Hejdi u utorak

Hejdi bi trebala da bude sahranjena sledećeg utorka, a Manuel će potom morati da se preda američkim vlastima. Romero se nada da će Manuel konačno dobiti priliku za azil.

Ovaj je čovek potpuno emotivno uništen, a povratak u zatvor bi ga ubio, kazao je advokat. Upozorio je da i njegovo vraćanje u Honduras dovodi u pitanje njegov život. Naglasio je da se na jednu tragediju u ovom slučaju može nadovezati i druga.

Kurir.rs/Njujork Tajms/Index.hr

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track