NAPAD NA KULE 11. SEPTEMBRA I DALJE ODNOSI SVOJE ŽRTVE: Preminuo i 200. vatrogasac, mnogi su se razboleli posle ovog kobnog dana (VIDEO)
Foto: Profimedia, Printscren

bili izloženi nultoj tački

NAPAD NA KULE 11. SEPTEMBRA I DALJE ODNOSI SVOJE ŽRTVE: Preminuo i 200. vatrogasac, mnogi su se razboleli posle ovog kobnog dana (VIDEO)

Planeta -

Amerikanac Ričard Driskol preminuo je od raka čime je postao 200. vatrogasac koji je stradao od posledica terorističkog napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku 11. septembra 2001. godine.

Driskol je bio jedan od vatrogasaca koji su radili na gašenju požara i spasavanju ljudi iz ruševina Kula bliznakinja, a smatra se da je uzrok njegove bolesti povezan sa napadom.

U vatrogasnoj službi radio je 32 godine i više puta je nagrađivan tokom karijere. Penzionisao se 2002. godine. Ričard Driskol "hrabro je odgovorio na napade i radio je neumorno u spasilačkoj misiji". Tako su ga opisale njegove kolege.

"Skoro je neshvatljivo da nakon što smo izgubili 343 vatrogasca 11. septembra, sada imamo još njih 200 koji su umrli od bolesti posle napada. Ovi heroji su dali svoj život hrabro spasavajući druge. Nikada ih nećemo zaboraviti", rekao je komesar Danijel Nigro.

Izloženost "nultoj tački" nakon napada 2001. godine dovela je do brojnih zdravstvenih problema.

Mnogi su počeli da oboljevaju od brojnih vrsta raka, respiratornih i digestivnih poremećaja poput astme, i problema sa štitnom žlezdom i bešikom.

U napadima 11. septembra na Svetski trgovinski centar u Njujorku i Pentagon poginulo je 2.966 ljudi.

Kurir.rs/CNN Foto: Youtube/Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track