Najnovije vesti

ZA PEGLANJE GRUDI BRITANCI SADA ŠALJU U ZATVOR I DO 10 GODINA: Brutalni običaj kojim se muče devojčice vrelim kamenjem i čekićima prepoznat kao zlostavljanje dece! (VIDEO)
Foto: YouTube prtscr / Ronnie Diaz

jezivo

ZA PEGLANJE GRUDI BRITANCI SADA ŠALJU U ZATVOR I DO 10 GODINA: Brutalni običaj kojim se muče devojčice vrelim kamenjem i čekićima prepoznat kao zlostavljanje dece! (VIDEO)

Planeta

Brutalna praksa, takozvano peglanje grudi devojčica u razvoju, tretira se kao

zlostavljanje dece i može biti kažnjeno do deset godina zatvora, objavili su britanski tužitelji.

Kraljevsko udruženje tužilaca (CPS), izdalo je uputstva policiji i tužiteljima za kažnjavanje rođaka i onih koji sprovode "peglanje" grudi vrelim kamenjem  kako devojčice ne bi privlačile pažnju muškaraca. Kazne se odnose i na one koji su nalogodavci ovog brutalnog čina koje je inače široko rasprostranjenoj praksi u zapadnoj Africi.

 

"Naša poruka je jasna: peglanje grudi predstavlja zlostavljanje dece. Ta praksa nanosi ogromnu štetu devojčicama i ostavlja psihičke i fizičke ožiljke za ceo život", kazala je Džasvont Naral, jedna od glavnih tužiteljki.

Iako se često obavlja kod kuće, istakla je, devojčicama se pri nanošenju povreda čini zločin i to bez obzira na pristanak.

 

"Nije moguće pristati na ozbiljan i težak zločin", rekla je ona.

 

Zvaničnih podataka o broju žrtava ove surove prakse nema, ali prema podacima nevladinih organizacija, reč je o oko 1000 devojčica.

 

U postupku "peglanja" grudi često se koristi veliko kamenje, čekić ili lopatica koji se zagreju na vatri a potom stavljaju na grudi devojčicama kakbi se spljoštilo ili uništilo tkivo dojke. 

Margaret Niudzevira, čelnica dobrotvornog udruženja koja je i sama bila podvrgnuta toj praksi kao devojčica, optužila je britanske vlasti da taj problem ne shvataju dovoljno ozbiljno, kao i da nisu procesuirale roditelje koji su “peglali” svoje ćerke jer se to smatra "običajnom praksom".

 

"Britanci su u tom smislu uljudni jer kada vide tako nešto, žele da poštuju kulturološke različitosti", rekla je.

 

"Ali ako se radi o tradiciji koja deci nanosi zlo, pri kojoj se čini nasilje nad devojčicama ili javno ili u tajnosti, počinitelji moraju zakonski da odgovarju" poručila je Niudzevira za Gardijan.

 

Kurir.rs / The Guardian

Foto: YouTube prtscr / Ronnie Diaz

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...