Najnovije vesti

IRAN: 23 Člana posade zarobljenog britanskog tankera na sigurnom i dobrog zdravlja
Foto: EPA

DOBRO SU

IRAN: 23 Člana posade zarobljenog britanskog tankera na sigurnom i dobrog zdravlja

Planeta

TEHERAN - Iranske vlasti saopštile su danas da je svih 23 članova posade zaplenjenog britanskog naftnog tankera "Stena impero" na sigurnom i dobrog zdravlja.

 

To je na iranskoj državnoj televiziji izjavio šef Lučke i pomorske organizacije Irana za pokrajinu Hormozgan Alahmorad Afifipur.

"Svih 23 članova posade koji se nalaze na brodu na sigurnom su i dobrog zdravlja u luci Bandar Abas", kazao je Afifipur.

 

Velika Britanija je ovu iransku zaplenu tankera u Persijskom zalivu juče nazvala "neprijateljskim aktom", odbacivši tvrdnju Teherana da je brod zaplenjen zbog toga što je učestvovao u nesreći s iranskim ribarskim brodom

 

Navodi se da su članovi posade iz Indije, Letonije, Filipina i iz Rusije.

 

Velika Britanija obratila se pismom Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija navodeći da su iranske snage pristupile i zaplenile britanski tanker dok je ovaj bio u teritorijalnim vodama Omana i ocenile da akcija Teherana "predstavlja ilegalno mešanje".

"Brod je ostvarivao zakonito pravo tranzitnog prolaza kroz međunarodni moreuz u skladu sa međunarodnim pravom. Međunarodno pravo predviđa da pravo tranzitnog prolaza ne može da se sprečava i stoga akcija Irana predstavlja ilegalno mešanje", navodi se u pismu u koje je Rojters imao uvid.

 

Agencija navodi da je pismo iste sadržine poslato i generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

 

Kurir.rs/Tanjug

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...