Najnovije vesti

ŠINZO ABE NEMA DOVOLJNO MANDATA: Ustavna reforma će morati da sačeka iako je osvojio većinu u japanskom parlamentu!
Foto: EPA / Kimimasa mayama

izbori u japanu

ŠINZO ABE NEMA DOVOLJNO MANDATA: Ustavna reforma će morati da sačeka iako je osvojio većinu u japanskom parlamentu!

Planeta

Vladajuća japanska koalicija premijera Šinza Abea obezbedila je većinu mandata na današnjim izborima za gornji dom parlamenta, ali ne i dvotrećinsku potrebnu za promenu ustava, pokazuju rezultati koje su objavili javna televizija i drugi mediji.

Javna televizija NHK saopštila je da je koalicija Abeove Liberalno demokratske partije i stranke Komeito osvojila 69 mesta i da devet mandata tek treba da bude raspodeljeno.

Ako bi Abe dobio podršku još jedne konzervativne stranke i nezavisnih poslanika, imao bi 76 mandata, dok mu je za dvotrećinsku većinu potrebno 85 danas biranih poslanika.

foto: EPA / Kimimasa mayama

Japanci su danas birali 124 poslanika gornjeg doma koji ima 245 mesta. Taj dom ne bira premijera, a svake tri godine bira se blizu polovine njegovih članova.

Abeova koalicija ima dvotrećinsku većinu u donjem domu parlamenta, ali bez iste takve kontrole u gornjem domu, ona ima slabe šanse da sprovede dugo željenu ustavnu reformu.

Uprkos tome, Abe je pozdravio rezultate današnjih izbora.

"Verujem da je narod izabrao političku stabilnost, pozivajući nas da nastavimo naše politike i diplomatiju kako bismo zaštitili nacionalne interese Japana", kazao je Abe za televiziju NHK.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Kimimasa mayama

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...