Najnovije vesti

POVRATAK IMPERIJE: Japan na korak do ponovnog formiranja vojske! Premijer Abe posle pobede na izborima može da promeni Ustav! (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

POVRATAK IMPERIJE: Japan na korak do ponovnog formiranja vojske! Premijer Abe posle pobede na izborima može da promeni Ustav! (VIDEO)

Planeta

Večito vladajuća Liberalno-demokratska partija (LDP) lako je pobedila na još jednim izborima u Japanu. Na jučerašnjem glasanju za Gornji dom parlamenta osvojila je u koaliciji s manjim strankama između 67 i 77 mandata, od 124 za koja su se stranke takmičile, kako pokazuju izlazne ankete.

Gornji dom, čiju polovinu poslanika Japanci biraju svake tri godine, broji ukupno 245 mesta pa je manje moćan od Donjeg, ali je premijeru Šizu Abeu iz konzervativnog LDP-a potreban kako bi, ako se na to definitivno odluči, promenio ustav i krenuo u stvaranje vojske.

Osnovni zakon zemlje, koji su napisali Amerikanci nakon Drugog svetskog rata, trenutno to Japanu zabranjuje Japanu. Za promenu ustava LDP-u s partnerima potrebno je 85 osvojenih mandata pa je njihovo osvajanje bilo pod znakom pitanja. U Donjem domu desnica već ima dvotrećinsku većinu.

U ovom trenutku nedostaju tek četiri meseca da Abe postane najdugovečniji premijer u istoriji Japana jer je na to mesto došao 2012. Dve decenije pre njegovog dolaska na vlast Japanci su se borili s gotovo stalnom recesijom, a pod njegovom upravom privreda raste, ali ipak skromnije od očekivanog.

Cilj mu je, uz uspostavu vojske, i povećanje penzija.

Kurir.rs/Večernji.hr Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...