NAPETO OKO JUŽNE KOREJE: Tokio i Seul u sve gorim odnosima, Kina i Rusija nastavljaju da patroliraju i posle jučerašnjeg incidenta
Foto: Printscreen Yt

opasno

NAPETO OKO JUŽNE KOREJE: Tokio i Seul u sve gorim odnosima, Kina i Rusija nastavljaju da patroliraju i posle jučerašnjeg incidenta

Planeta -

Odnosi Japana i Južne Koreje su u "veoma lošem" stanju i Tokio će nastaviti da poziva Seul da preduzima odgovarajuće akcije zbog niza pitanja koje su uzdrmale bilateralne veze, rekao je portparol japanske vlade danas Jošida Suga.

Japan je juče uložio protest Južnoj Koreji i Rusiji nakon što su južnokorejski borbeni avioni ispalili na stotine hitaca upozorenja na ruski vojni avion, prenosi Rojters.

Agencija podseća da su Južna Koreja i Japan prethodno identifikovali dva kineska bombardera H-6 i dva ruska bombardera TU-95 kao avione koji su leteli u vazdušnom prostoru iznad ostrva na koje prava polažu i Seul i Tokio.

Japan i Južna Koreja takođe se spore i oko i izvoznih ograničenja koje je Tokio uveo na neke visokotehnološke materijale namenjene Južnoj Koreji.

Kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su Kina i Rusija 23. jula izvele zajedničke vazdušne patrole, ali da nisu ulazile u teritorijalni vazdušni prostor bilo koje druge zemlje, prenosi Rojters.

Navodi se da je japanska vojska podigla borbeni avion koji je presreo patrole, a dok je Južna Koreja saopštila da je ispalila hice upozorenja na ruski avion.

Kurir.rs/Agencije

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track