AMERIČKI NOSAČ NAVOĐENIH RAKETA PROŠAO KROZ TAJVANSKI MOREUZ: Kina upozorila da ih pomno prati i da OVO neće dozvoliti!
Foto: AP / US Navy / Marcus L. Stanley

Peking reaguje

AMERIČKI NOSAČ NAVOĐENIH RAKETA PROŠAO KROZ TAJVANSKI MOREUZ: Kina upozorila da ih pomno prati i da OVO neće dozvoliti!

Planeta -

Tajpej je sopštio da brodovi američke mornarice mogu slobodno da plove kroz Tajvanski moreuz, nakon što je jedan američki ratni brod to i učinio iako je Peking upozorio na strano mešanje u odnose sa ostrvom, koje Kina smatra delom svoje teritorije.

Tajvansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je brod USS Antietam prošao kroz Tajvanski moreuz ka severu, dodajući da se, prema podacima obaveštajnih službi, tokom plovidbe nije dogodilo "ništa neobično".

AP navodi da je Antietam nosač navođenih raketa.

Portparol Sedme flote američke mornarice Klej Dos rekao je da je brod imao redovnu plovidbu kroz Tajvanski moreuz, a u skladu sa međunardonim zakonom. On je dodao da polazak Antietama predstavlja demonstraciju posvećenosti SAD slobodnoj i otvorenoj plovidbi kroz Indijski i Tihi okean i istakao da će Američka mornarica nastaviti da plovi, leti i operiše gde god to međunarodni zakon dopušta.

Kina je saopštila da pažljivo prati prolaz i izrazila je zabrinutost.

"Pitanje Tajvana je najvažnije i najosetljivije pitanje u kinesko-američkim odnosima", naglasio je portparom ministarstva inostranih poslova Hua Čunjing i pozvao SAD da se u pitanjima povezanim sa Tajvanom ponašaju oprezno.

Kinesko Ministarstvo odbrane juče je saopštilo da je Kina spremna da krene u rat "ukoliko ima ljudi koji bi se drznuli da pokušaju da odvoje Tajvan od zemlje", optužujući SAD za podrivanje globalne stabilnosti i osuđujući prodaju američkog oružja ostrvu koje Peking smatra delom svoje teritorije.

AP podseća da je Pentagon ranije ovog meseca objavio da je Stejt department dozvolio prodaju oružja na zahtev Tajvana, a u arsenalu vrednom oko 2,2 milijarde dolara nalaze se i tenkovi, kao i rakete "stinger".

Kina je na tu objavu odgovorila porukom da će uvesti sankcije kompanijama iz SAD uključenim u taj posao.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / US Navy / Marcus L. Stanley

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track