ŠVEDSKA OSTAJE BEZ KRVI: Napadi nožem toliko učestali da su sve zalihe dragocene tečnosti istrošene (VIDEO)
Foto: Profimedia

drama

ŠVEDSKA OSTAJE BEZ KRVI: Napadi nožem toliko učestali da su sve zalihe dragocene tečnosti istrošene (VIDEO)

Planeta -

Između 2011. i 2017. godine, 267 ljudi je izbodeno u smrt u Švedskoj, zbog čega ti napadi predstavljaju najsmrtonosniju vrstu nasilnog kriminala.

Nekoliko švedskih gradova i opština suočava se sa nedostatkom krvi, što vlasti pripisuju nesrećnoj kombinaciji faktora, uključujući letnje praznike i talas napada nožem.

Gotenburg, drugi po veličini grad u Švedskoj, trenutno doživljava najekstremniji nedostatak, do te mere da su volonteri pozvani da daju krv u zdravstvenim centrima u gradu putem SMS-a. Najveći nedostaci su za krvne grupe O + i A +.

Jedan potencijalni razlog za nestašicu je nedavni talas napada nožem u gradu, kaže Jan Holgerson, šef jedinice za kliničku imunologiju i transfuzijsku medicinu Univerzitetske bolnice Sahlgrenska.

"To mogu biti slučajevi traume kao što su nedavno izbodeni, ali može biti i zbog saobraćajnih nezgoda, velikih operacija ili pacijenata sa poremećajima u krvi", rekao je Holgerson, kako navodi dnevni list Aftonbladet.

Jedan od direktora jedinice za krvne banke Sahlgrenske GeBlod, Stefan Jakobson, takođe smatra da je nedavni talas napada nožem jedan od razloga.

"To dovodi do ogromnog pritiska na nas da radimo na prikupljanju krvi", rekao je Jakobson za Švedski radio.

Drugi razlog za nedostatak je letnji odmor. Krv se obično može koristiti do šest sedmica nakon davanja, a sa mnogo Šveđana koji odlaze na duže praznike tokom letnje sezone, redovni davaoci su manje spremni da daju u ovom trenutku.

Osim Geteborga, u drugim gradovima, kao što su Upsala i Gavle, zabeležen je nizak nivo krvi.

U većini područja potrebno je dovoljno znanje švedskog jezika, a na medicinskoj sestri je da proceni davaoca. Međutim, klinika u Stokholmu dala je pravo da krvjau i govornicima engleskog jezika.

Poslednjih nedelja, Švedska je videla bujicu napada nožem, sa dva mladića izbodena na smrt u Gotenburgu, što je izazvalo medijsku pokrivenost širom zemlje i žestoke debate.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track