SEVERNA KOREJA O ISPALJENIM RAKETAMA: Ovo vam je upozorenje za vojne vežbe sa Amerikancima!
Foto: EPA / KCNA

poruka ratnim huškačima

SEVERNA KOREJA O ISPALJENIM RAKETAMA: Ovo vam je upozorenje za vojne vežbe sa Amerikancima!

Planeta -

Severnokorejsko testiranje nove rakete je zamišljeno kao "formalno upozorenje" konkurentskom razvoju oružja Južne Koreje i planovima za vojne vežbe sa SAD, saopštio je danas Pjongjang.

Južnokorejska vojska je kasnije navela da su podaci o letu rakete lansirane u četvrtak pokazali sličnosti sa ruskim "Iskanderom", raketom kratkog dometa, nuklearno osposobljenom, preneo je AP.

Severnokorejska verzija bi verovatno mogla da dopre do čitave Južne Koreje i 28.500 američkih vojnika, koji su tamo stacionirani i bilo bi je izuzetno teško presresti.

Saopštenje Severne Koreje prenosili su državni mediji i ono je upućeno "južnokorejskim ratnim huškacima", navela je agencija.

Iako je Severna Koreja uputila oštre reči Južnoj Koreji, u saopštenju nema ratobornih napada na SAD, karakterističnih za ranija saopštenja, što je mogući signal da je ona zainteresovana za diplomatiju, ocenjuje američka agencija.

Ona je, međutim, jasno stavila do znanja da je besna zbog južnokorejske kupovine visokotehnoloških borbenih aviona iz SAD i americkih i južnokorejskih planova za održavanje vojnih vežbi ovog leta, za koje kaže da su proba za invaziju i dokaz neprijateljstva prema Pjongjangu.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA/KCNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track