NAUČNICI DOŠLI DO SENZACIONALNOG OTKRIĆA: Ovo bi moglo da reši problem plastike u okeanima!
Foto: Profimedia

Više od 8 miliona tona plastike završi u okeanima

NAUČNICI DOŠLI DO SENZACIONALNOG OTKRIĆA: Ovo bi moglo da reši problem plastike u okeanima!

Planeta -

Naučnici su nedavno došli do senzacionalnog otkrića koje bi moglo da reši problem okeana.

Više od 8 miliona tona plastike završi u okeanima samo tokom jedne godine, ubijajući morski život i uništavajući ekosistem.

Ali, izgleda da naučnici blizu rešenja. Otkrili su da se proteini pronađeni u lignjama mogu koristiti za stvaranje održivih alternativa plastici.

Lignje hvataju plen pomoću vakuumskih čašica na svojim pipcima. Te "čašice"su opremljene oštrim "prstenastim zubima" koji drže hranu.

Zubi su napravljeni od proteina koji su slični svili, a oni su u poslednjih nekoliko godina veoma zanimljivi za istraživanje.

Melik Demirel s Državnog univerziteta u Pensilvaniji, glavni autor ovog izveštaja, kaže da je njegov tim proizveo prototipe vlakana, premaza i 3D predmeta izrađenih od proteina lignjinih prstenastih zuba - tzv. proteina SRT.

Demirel kaže da su ti prirodni materijali biorazgradivi i mogli bi da pruže izvrsnu alternativu plastici.

foto: Profimedia

SRT proteini mogu da se proizvedu u laboratoriji pomoću genetski modifikovanih bakterija, što znači da lignje uopšte ne moraju da se ubijaju. Proces se zasniva na fermentaciji, korišćenju šećera, vode i kiseonika.

Prema istraživačima, SRT proteini imaju "vanredna svojstva", a materijali od njih su elastični, fleksibilni i jaki. Oni takođe imaju sposobnost termičke i električne provodljivosti, ali i samoobnavljanja, što daje potencijal za neke nove primene.

Kurir.rs/CNN Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track