Najnovije vesti

UDAR IZ MORSKIH DUBINA: Sovjeti su pre 50 godina razvili moćnu kombinaciju tenka i podmornice za DESANTE ŠIROM SVETA, a evo zašto taj projekat nikada nije ugledao svetlost dana! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Youtube Screenshot

neviđeno

UDAR IZ MORSKIH DUBINA: Sovjeti su pre 50 godina razvili moćnu kombinaciju tenka i podmornice za DESANTE ŠIROM SVETA, a evo zašto taj projekat nikada nije ugledao svetlost dana! (VIDEO)

Planeta

Kada pročitate reč podmornica sigurno pomislite na već standardno prihvaćeni koncept podmornice opremljene torpedima i balističkim ili krstarećim projektilima. Međutim, kakve veze imaju tenkovi ili avioni sa podmornicama?

Da, dobro ste čuli, u poslednjih 70 godina, više puta su razmatrani projekti podvodnih nosača aviona ili desantnih podmornica za desant trupa i tehnike direktno na obalu. U Sovjetskom Savezu je razmatrano više ovakvih projekata, jedan, koji je otišao najdalje jeste projekat koji bi bio dostojan kakvog naučnofantastičnog filma, a radi se o "Projektu 717".

Nuklearna podmornica Projekta 717 predstavljala bi neobičnu klasu transportno-desantnih podmornica. Po zamisli konstruktora podmornica "717" bi se približila obali i isporučila oklopna vozila i mornaričku pešadiju direktno na obalu kroz dva otvora koja bi trebalo da se nalaze na prednjem delu podmornice.

Razvoj koncepta podmornice projekta 717 je započeo 1967. godine od strane CKB Volna pod rukovodstvom N.A. Kiseljeva koji je rukovodio prethodnim sličnim projektima u Sovjetskom Savezu. Tehnički deo projekta je završen do 1971. godine. Prema usvojenom konceptu podmornica se sastojala iz 3 unutrašnja trupa, jednim centralnim u kojem su se nalazili motori, ” reaktora, posada i svi glavni sistemi podmornice i po jedan trup za desantno odeljenje koji se nalazio na bokovima podmornice.

Bočni desantni prostor bi mogao da primi do 20 lakih tenkova ili BTR-ova.

Prihvaćeni dizajn podmornice je predviđao njenu dužinu od 190 metara i deplasman od 18.000 tona kada je podmornica na površini! Predviđena dubina zarona je iznosila 300 metara a podvodna brzina 18 čvorova.

Transportno-desantna podmornica projekta 717 je trebalo je da nosi i do 252 mine u minskim cevima, aparate za misije podvodnog spasavanja a od naoružanja 6 torpednih cevi i dva 30 milimetarska topa čija je namena podrška desantu prilikom iskrcavanja.

Međutim, do realizacije ovog projekta nikada nije došlo iako je bio na korak do početka radova budući da su u vreme završetka projekta za SSSR bili važniji projekti strateških balističkih podmornica koji nisu mogli da čekaju na realizaciju “Projekta 717”.

Projekat 717 je trebalo da se gradi u ruskom brodogradilištu Sevmaš, koje se nalazi u Severodvinsku, na Belom moru Rusije.

Kurir.rs/Logično

Foto: Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...