LUDILO U BRITANIJI: Roditelji tuže školu jer im njene hrišćanske aktivnosti ugrožavaju PRAVA DECE!
Foto: Profimedia

početak histerija

LUDILO U BRITANIJI: Roditelji tuže školu jer im njene hrišćanske aktivnosti ugrožavaju PRAVA DECE!

Planeta -

Roditelji ateisti žele da tuže osnovnu školu koju pohađaju njihova djeca, tvrdeći da pozorišne predstave inspirisane pričama iz Biblije i kolektivne molitve krše njihova ljudska prava.

Li Haris i njegova supruga Lizan dobili su odobrenje da se provede sudski nadzor nad osnovnom školom u Barfordu za koju tvrde da ne poštuje zakon.

Nakon što je organizacija Oksford Diocesan Skuls Trust (ODST) preuzela vodstvo nad školom 2015. oni su primetili da su prisutniji "štetni aspekti evangelizma" u obrazovanje dece.

Ovo je prvi slučaj ovakve vrste u Velikoj Britaniji, piše britanski Telegraf.

Roditelji tvrde da ovo narušava prava njihove dece da dobiju obrazovanje "oslobođeno od verskih uticaja."

ODST je organizacija koja je preuzela vođstvo nad 33 škole u Britaniji. Na stranici organizacije se navodi da su "motivisani hrišćanskim vrednostima i želimo služiti lokalnim zajednicama, ali ne želimo nametati te vrednosti."

Humanisti Velike Britanije je organizacija koja podržava roditelje u njhovim nastojanjim da tuže školu, navodeći da će rešenje ovog slučaja uspostaviti odskočnu dasku za sve daljnje slične slučajeve.

Oni tvrde da neke škole drže svakodnevne zajedničke moltive za hrišćanske vernike, ali ne pružaju sličnu alternativu onima koji nisu hrišćani.

Prema britanskom zakonu, sve škole i crkve dužne su da urade "svakodnevne činove kolektivne molitve."

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track