POLICIJA SUZAVCEM RASTERUJE DEMONSTRANTE: U Hongkongu protesti ispred policijske stanice! Traže oslobađanje svojih saboraca!
Foto: AP / Steve Leung / HK01

neredi

POLICIJA SUZAVCEM RASTERUJE DEMONSTRANTE: U Hongkongu protesti ispred policijske stanice! Traže oslobađanje svojih saboraca!

Planeta -

Policija u Hongkongu koristila je danas biber sprej da bi rasterala demonstrante okupljene ispred jedne policijske stanice u kojoj se nalaze drugi pritvoreni demonstranti, javila je agencija Frans pres sa lica mesta.

Policajci u opremi za razbijanje demonstracija sa palicama i štitovima izašli su ispred zgrade kako bi se suočili sa demonstrantima koji traže veću demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Policija je ranije danas navela da će protiv 44 demonstranta u pritvoru biti pokrenuta sudska procedura zbog učešća u nemirima tokom ranijih protesta. Za takvo krivično delo može da se dobije do deset godina zatvora.

foto: EPA / Ritchie B Tongo

Protesti u Hongkongu počeli su zbog protivljenja građana predlogu zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanim u toku 50 godina, od 1997, kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Iako je predlog zakona o izručenju u međuvremenu suspendovan, protesti su nastavljeni, a demonstranti su zatražili ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam i istragu o tome da li je policija koristila prekomernu silu u suzbijanju protesta.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Ritchie B. Tongo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track