VIDI TE MAJMUNE IZ AFRIKE, NE NOSE NI CIPELE: Šokantni detalji razgovora dva predsednika SAD - Ronalda Regana i Ričarda Niksona o TANZANIJSKIM DIPLOMATAMA! (VIDEO)
Foto: Profimedia

rasizam

VIDI TE MAJMUNE IZ AFRIKE, NE NOSE NI CIPELE: Šokantni detalji razgovora dva predsednika SAD - Ronalda Regana i Ričarda Niksona o TANZANIJSKIM DIPLOMATAMA! (VIDEO)

Planeta -

Bivši američki predsednik Ronald Regan opisao je u telefonskom razgovoru iz 1971. godine sa tadašnjim predsednikom Ričardom Niksonom afričke delegate u Ujedinjenima nacijama kao "majmune".

To se čuje na novootkrivenim snimcima koje je objavio američki magazin Atlantik, a prenosi BBC. Regan, koji je u to vreme bio guverner Kalifornije, bio je ljut zato što su delegati iz Tanzanije u Ujedinjenim nacijama glasali suprotno od SAD. Članovi tanzanijske delegacije počeli su da plešu nakon glasanja kojim su UN priznale Kinu, a isključile Tajvan. Regan, koji je podržavao Tajvan, pozvao je sledećeg dana predsednika SAD i izrazio nezadovoljstvo.

"Videti te...majmune iz tih afričkih zemalja, prokleti bili, njima je i dalje neudobno u cipelama", rekao je Regan. Na snimku se čuje kako se Nikson, koji je podneo ostavku 1974. godine, smeje.

Snimak je otkrio Tim Naftali, profesor istorije na Univerzitetu u Njujorku, koji je upravljao Niksonovom Predsedničkom bibliotekom od 2007. do 2011. godine. On je objavio otkriće u magazine Atlantik i napisao da su rasističke opaske izbrisane sa originalnog snimka iz razloga privatnosti.

Naftali je dodao da je predsednik kasnije rekao svom državnom sekretaru da je Regan opisao tanzanijsku delegaciju kao "kanibale" koji čak ne nose cipele.

Snimke je objavio Nacionalni arhiv 2000, dok je Regan još bio živ.

Naftali je objasnio da je sudskim nalogom naređeno da se snimci ponovo pregledaju, jer posle Reganove smrti 2004. više nije važilo pravilo privatnosti.

"Zatražio sam da razgovor u kojem je učestvovao Ronald Regan bude ponovo preslušan i pre dve nedelje Nacionalni arhiv je izdao kompletnu verziju", rekao je Naftali.

Prema njegovim rečima, Regan je zvao Niksona kako bi na njega izvršio pritisak da se povuče iz UN, ali je tadašnji predsednik kasnije rekao da su Reganove žalbe na Afrikance postale glavni razlog poziva.

Regan je 1970-ih javno branio Rodeziju i Južnu Afriku u kojima je na snazi bio aparthejd, a Naftali je tvrdio da novootkriveni snimci bacaju novo svetlo na to pitanje.

Regan je bio američki predsednik od 1981. do 1989. godine u vreme koje su obeležili vrhunac hladnog rata i početak kraja sovjetskog komunizma. Preminuo je 2004. u 93. godine, nakon duge borbe sa Alchajmerovom bolešću.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track