IZRAELSKI AVIONI STIGLI 80 KILOMETARA OD IRANSKE GRANICE, A ONDA POČEO NAPAD: Napadnuta dva vojna kampa, ali sve je obavijeno velom tajne
Foto: EPA / Peter Klaunzer

zveckanje oružjem

IZRAELSKI AVIONI STIGLI 80 KILOMETARA OD IRANSKE GRANICE, A ONDA POČEO NAPAD: Napadnuta dva vojna kampa, ali sve je obavijeno velom tajne

Planeta -

Ratno vazduhoplovstvo Izraela dva puta je napalo kamp Ašraf i bazu Hašd el Šabi, koje se nalaze severoistočno od Bagdada, a u kojima se nalaze iranski vojni savetnici i oružje, piše portal „Aviejšonist“.

Napadi su se desili 19. i 28. jula. Prvog dana je nekoliko lovaca pete generacije F-35I „adir“ doletelo na oko 80 kilometara od granice sa Iranom.

„Aviejšonist“ navodi da su avioni F-35I „adir“ mogli da budu iskorišćeni i drugog dana.

Navodi se da je za realizaciju ovakve misije avionima bilo potrebno da pređu najmanje hiljadu kilometara u „nevidljivom režimu“ — kada je oružje sakriveno unutar lovca. Portal smatra da je moguće da F-35I „adir“ u takvim misijama uzima gorivo u vazduhu.

Iako Izrael nije zvanično komentarisao izvođenje ovog napada na iranske pozicije u Iraku, u intervjuu za portal „Brejking difens“ izraelski general-major u penziji Amos Jadlin je ocenio da je vest verovatno tačna.

Prvi put je o korišćenju lovaca F-35I „adir“ protiv Irana i Iraka 30. jula pisao list „Ašark el avsat“, koji se pozvao na neimenovane zapadne diplomate.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto: EPA / Peter Klaunzer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track