TURSKA NASTAVLJA IZGRADNJU SPORNE BRANE: Biće nestašice vode, istorijske spomenile će poplaviti i uništiti, ali država ne odustaje! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

policija čuva gradilište

TURSKA NASTAVLJA IZGRADNJU SPORNE BRANE: Biće nestašice vode, istorijske spomenile će poplaviti i uništiti, ali država ne odustaje! (VIDEO)

Planeta -

U Turskoj je započelo punjenje veštačkog jezera nastalog izgradnjom brane Ilisu na reci Tigar koje će, kako se strahuje, dovesti do fatalnih posledica.

Kako se procenjuje, izgradnja brane može dovesti do nestašice vode u susednom Iraku, ali i do potapanja nekih važnih drevnih lokaliteta u samoj Turskoj. Osim toga, da bi se branom obezbedila električna energija za jugoistočnu Tursku moraće da se rasele hiljade ljudi čija će se naselja naći pod vodom.

Protiv pregrađivanja Tigra održavani su protesti aktivista za zaštitu životne sredine i pravnika koji su se zalagali da se taj projekat ne realizuje. Satelitski snimci pokazuju da nivo veštačkog jezera postepeno raste iza brane koja je građena duže od 10 godina i koja će obezbediti 1.200 megavata električne energije za jugoistočni deo Turske.

Turske vlasti nisu bile spremne da komentarišu posledice stvaranja veštačkog jezera čije punjenje je počelo prosle godine ali je nakon protesta Iraka obustavljeno.

Brana koja je dobila podršku turske vlade 1997. je najvažniji objekat Projekta Jugoistočna Anadolija koji ima za cilj da popravi položaj najsiromašnijeg i najnerazvijenijeg dela Tuske.

Sa druge strane, Irak tvrdi da će smanjenje nivoa jedne od dve reke koje su mu glavni izvor vode, izazvati nestašicu vode. Oko 70 odsto vode koju ima, Irak dobija iz susednih zemalja pre svega putem Tigra i Eufrata koji protiču kroz Tursku. Sa satelitskog snimka se vidi da je jedan od važnih puiteva već poplavljen. Borci za ekologiju su pokušali da posete branu i njenu neposrednu okolinu u julu ali ih je policija spečila.

Turski borci za zaštitu životne sredine pokušali su neuspešno da problem iznesu pred Evropski sud za ljudska prava tvrdeći da ona predstavlja opasnost za arheološke lokalitete i nanosi štetu tuskoj istorijskoj baštini. Porast vodostaja preti da potopi naselje Hasankejf staro 12.000 godina, a žitelji su već odatle preseljeni u Novi Hasankejf, a iz oblasti su već preneti i istorijski artefakti

Kurir.rs/Tanjug

Foto YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track