PISMA OTKRILA PREDATORA NA VRHU VATIKANA: Ovako je nekada ugledni kardinal zlostavljao dečake i manipulisao žrtvama! Slao im ogavne razglednice (FOTO, VIDEO)
Foto: AP

užasna svedočenja

PISMA OTKRILA PREDATORA NA VRHU VATIKANA: Ovako je nekada ugledni kardinal zlostavljao dečake i manipulisao žrtvama! Slao im ogavne razglednice (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Teodor Mekarik postao je prvi vatikanski kardinal koji je izgubio tu titulu kada ga je papa Franja raščinio zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, a sada su objavljena pisma i razglednice koje je bivši sveštenik slao mladićima.

Na prvi pogled, rukom pisane razglednice i pisma deluju bezazleno, potpisane sa "ujak T." ili "tvoj ujak, otac Ted". Međutim, kad sagleda ceo kontekst i kad se uzme u obzir da su upućena zlostavljanim mladićima, postaju primer kako predatori manipulišu i kontrolišu svoje žrtve, tvrde stručnjaci.

foto: AP

Pisma su puna laskanja i znakova bliskosti kao i isticanja sopstvene pozicije moći, što dokazuje kako je uticajni biskup činio sve da se ranjivi mladići osećaju posebno.

foto: EPA

Podsetimo, Papa Franja je u februaru razrešio Mekarika (89) nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloletnika. Slučaj je izazvao veliku kontroverzu i poljuljao kredibilitet katoličke hijerarhije jer se saznalo i da je kardinal više puta prijavljivan Vatikanu.

On se uopšte nije oglašavo o slučaju osim što je prošle godine rekao da je nevin, a njegov advokat nije želeo ništa da komentariše.

Ključno svedočenje je dao Džejms Grejn (61), prvo dete koje je Mekarik svojevremeno krstio. Bio je izuzetno blizak s njegovim roditeljima pa se nikada nije sumnjalo na nedolično ponašanje, međutim, Grejn kaže da je zlostavljanje počelo kad je imao 11 godina.

Grejn
Grejn foto: AP

Navodno, kardinal je dečaka zlostavljao i tokom ispovesti i na porodičnim i prazničnim proslavama. Grejn ga je redovno posećivao vikendima dok je pohađao srednjoškolski internat.

Nije znao kako da objasni roditeljima zaštgo ne želi da posećuje sveštenika.

foto: AP

"Približava se vreme tvog dolaska. Nazvaću roditelje ovih dana da se sve dogovorimo. Volim vas sve, tvoj ujak, vlč. Ted", pisalo je u jednoj razglednici.

Mnoge žrtve su istakle da ih je Mekarik zvao ‘nećacima’ i insistirao da oni njega zovu 'ujak Ted' ili 'čika Ted'.

foto: EPA

"Tako je stvarao neformalnu porodičnu atmosferu u kojoj bi svakome od njih bilo teško da prijavi zlostavljanje", objašnjava stručnjak Monika Eplvajt.

Kako su naveli, kardinal je grupe dečaka i mladih muškaraca vodio vikendima na pecanje ili u svoju kuću na plaži, a uvek bi bio barem jedan mladić viška pa je neko morao da spava s njim u krevetu. Mekarik je u mejlu Vatikanu 2008. priznao da ‘nije bilo primereno’ deliti krevet s mladićima, ali je negirao sve optužbe za seksualno zlostavljanje.

foto: AP

Jedan mladić je pisao drugom biskupu da je video Mekarika i nekoliko mladih parohijana u seksualnoj aktivnosti tokom izleta na pecanje, a napisao je i da ga je sveštenik dodirivao kad je proveo noć u sveštenikovom stanu na Menhetnu istog leta. Rekao je da je povraćao u kupatilu te noći zbog traume koje je doživeo.

Da stvar bude gora, Mekarik mu je posle poslao pismo.

"Samo sam hteo da zahvalim što si došao u petak. Zaista sam uživao u tvom društvu", napisao je.

Iz nekih drugih pisama jasno se vidi da je biskup redovno isticao koliko je moćan pa je i tako držao mladiće blizu sebe, i na svojoj strani.

Grupa podrške žrtvama svešteničkog zlostavljanja, SNAP, kaže da je Mekarikovo dopisivanje "tipičan školski primer predatora koji povlađuje žrtvama" i ona bi trebalo da posluži kao alarm za suptilne načine na koje predatori grade odnose sa žrtvama i zbližavaju se s porodicama.

Kurir.rs/AP Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja