RASPLET U KIRGIZIJI: Bivši predsednik se predao! Snage bezbednosti upale u njegovu rezidenciju i odvele ga! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

OKONČANA DRAMA

RASPLET U KIRGIZIJI: Bivši predsednik se predao! Snage bezbednosti upale u njegovu rezidenciju i odvele ga! (VIDEO)

Planeta -

Bivši predsednik Kirgizije Almazbek Atambajev predao se snagama bezbednosti, saopštio je član njegovog štaba.

"Posle dugotrajnih pregovora odlučio je da se preda, odvezli su ga prema Biškeku. S njim su njegovi savetnici Farid Nijazov i Kunduz Žoldubajeva“, rekao je predstavnik štaba Atambajeva.

Advokat Atambajeva Sergej Slesarev rekao je da ne zna kuda je odvezen njegov klijent.

foto: AP

"Ne znam kuda ga voze. Nalazim se izvan opkoljenog područja. Najverovatnije ga voze u Državni komitet za nacionalnu bezbednost, a ne u zatvorsku samicu. Mada, sudeći po tome kako se razvija situacija, teško je bilo šta pretpostaviti“, rekao je Slesarev.

foto: AP

Specijalne službe Kirgizije 7. avgusta su počele operaciju hapšenja bivšeg predsednika Atambajeva u njegovoj rezidenciji u selu Koj Taš, 20 kilometara od prestonice.

foto: AP

Oni su protiv pristalica bivšeg lidera, koje su pokušale da spreče njegovo hapšenje, upotrebili specijalna sredstva. Operacija u prvom pokušaju nije uspela.

Tokom 8. avgusta sukobi pristalica Atambajeva i specijalnih jedinica su se nastavili. Broj povređenih je premašio 80, a jedan specijalac je poginuo.

Lider najveće parlamentarne partije socijal-demokrata Kirgizije Atambajev predao je vlast svom nasledniku i najbližem saradniku Soronbaju Ženbekovu 2017. godine nakon predsedničkih izbora.

Ubrzo nakon toga protiv članova tima bivšeg lidera podignute su krivične optužnice. Samom Atambajevu je oduzet status bivšeg predsednika, a on se sumnjiči za niz krivičnih dela.

Bivši šef države je u više navrata izjavio da su sve optužbe na njegov račun, kao i na račun njegovih saradnika, političkog karaktera.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja