Najnovije vesti

POROTA ODRALA AMERIČKI GRAD ZBOG BAHATIH POLICAJACA: Klivlend da plati 50 miliona dolara odštete žrtvi policijske brutalnosti
Foto: Prntscreen WKYC Channel 3

ŽESTOKO

POROTA ODRALA AMERIČKI GRAD ZBOG BAHATIH POLICAJACA: Klivlend da plati 50 miliona dolara odštete žrtvi policijske brutalnosti

Planeta

KLIVLEND - Porota na sudu u Klivlendu dodelila je 50 miliona dolara odštete čoveku koji je tvrdio da su ga policajci tukli dok je bio vezan lisicama i da su ga zaključali u magacin, gde su ga četiri dana držali bez hrane i pića i bez toaleta.

Porota je 52-godišnjem Arnoldu Bleku, koji je tužio Istočni Klivlend i policiju, dodelila 20 miliona dolara za nadoknadu štete i 30 miliona dolara kaznene odštete.

Prvobitno je u junu 2016. godine, druga porota u okrugu Kajahoga dodelila Bleku 22 miliona dolara posle trodnevnog suđenja na kojem Istočni Klivlend nije imao branioca. Grad se posle toga žalio, pa je slučaj vraćen Osnovnom sudu okruga Kajahoga na ponovno suđenje, na kome je određeno značajno veća odšteta.

Nije sigurno da Istočni Klivlend može da isplati odštetu jer je reč o jednom od najsiromašnijih gradova u Ohaju, koji se godinama bori da održi glavne javne ustanove.

Blek je uhapšen u aprilu 2012. godine kad je detektiv Rendi Hiks u Istočnom Klivlendu zatražio od uniformisanog policajca da zaustavi njegov kamion jer je sumnjao da se unutra nalazi velika količina kokaina. Kad nisu našli drogu, Hiks je počeo pesnicama da udara Bleka u glavu dok ga je policajac držao da ne bi mogao da se brani.

Policajci su zatim zatvorili Bleka u magacin, koji im je služio kao pritvorska ćelija.

Portal Klivlend.com je javio da je Hiks svedočio i na poslednjem suđenu i da je posvedočio da je policija u Istočnom Klivlendu u to vreme imala "kulturu nasilja", kako bi naterala osumnjičene da govore. 

Velika porota optužila je Bleka za posedovanje droge i oružja i prikrivanje dokaza. Tužilaštvo je u julu 2012. godine zatražilo da slučaj bude odbačen jer policija Istočnog Klivlenda nije pružil nikakve dokaze koji bi podržali optužbu.

Hiks je na kraju bio primoran da podnese ostavku.

Kurir.rs/Tanjg

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...