AMERIČKI STRUČNJAK PRIZNAJE: Ruska mornarica bi uništila snage NATO već u prvim satima sukoba, a zbog onoga što se krije u morima mogao bi da počne RAT!
Foto: EPA

opasne vode

AMERIČKI STRUČNJAK PRIZNAJE: Ruska mornarica bi uništila snage NATO već u prvim satima sukoba, a zbog onoga što se krije u morima mogao bi da počne RAT!

Planeta -

Pretnja od sukoba između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država na Crnom moru je sasvim realna, piše stručnjak američke mornarice Lajl Goldštajn.

On u časopisu Nešenel interest piše da bi u tom slučaju ruska mornarica uništila snage NATO-a u prvim satima sukoba.

Goldštajn je istakao da Vašington nastavlja da pogoršava situaciju i povećava stepen napetosti sa Moskvom, organizujući vojne vežbe Ukrajina-NATO duž ruskih granica.

Tako su u julu na Crnom moru završene vojne vežbe "Morski povetarac", u kojima je učestvovalo 19 zemalja NATO-a.

Goldštajn smatra da je u Azovskom i Crnom moru ostalo najmanje 18 hiljada mina iz vremena Drugog svetskog rata.

foto: EPA

"One leže negde na dnu i čekaju svoj trenutak. Vašington ne shvata u potpunosti opasnost takvih manevara. Zapravo, nije teško zamisliti rat između SAD i Rusije, koji bi počeo zbog slučajnog potapanja broda NATO-a koji učestvuje u vojnoj vežbi neeksplodiranom minom u tako opasnim vodama", ističe on.

Prema njegovim rečima, u slučaju takvog sukoba, snage NATO-a (sa izuzetkom Turske) na Crnom moru neće imati realan vojni značaj.

Prema Goldštajnovim prognozama, Rusija će u prvim satima rata uništiti ove snage, pa su Sjedinjene Američke Države čak imale i sreće što, prema konvenciji iz Montrea, američki nosači aviona ne mogu da prođu kroz turske moreuze. U suprotnom bi ih odmah uništile ruske podmornice, raketni sistemi, raketni čamci i morsko vazduhoplovstvo opremljeno hipersoničnim protivbrodskim raketama, kao što je novi sistem "Kindžal".

Govoreći o značaju nosača aviona, koji se smatraju ponosom i glavnom snagom američke mornarice, autor smatra da bi zvanični Vašington trebalo da preispita svoju strategiju i, rešavajući se njihovog kulta, počne da razvija podvodno naoružanje i najnovije bespilotne letelice.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track