DŽONSON IMA PODRŠKU NACIJE: Većina Britanaca želi Bregzit PO SVAKU CENU!
Foto: AP

uz premijera

DŽONSON IMA PODRŠKU NACIJE: Većina Britanaca želi Bregzit PO SVAKU CENU!

Planeta -

Većina Britanaca veruje da premijer Boris Džonson mora da "na bilo koji način" izvede Veliku Britaniju iz EU, čak iako to znači raspuštanje parlamenta, rezultati su posljednje ankete objavljene u "Dejli telegrafu".

List podseća da je Džonson obećao da će izvesti Britaniju iz EU do 31. oktobra bez obzira da li uspe da postigne dogovor sa Briselom, uprkos tome što su brojni poslanici protiv odlaska bez sporazuma.

Rezultati ispitivanja koje je obavila agencija KomRes pokazuju da je 54 odsto ispitanih saglasno da Džonson treba da izvrši Bregzit na bilo koji način, uključujuči i raspuštanje parlamenta, ukoliko to bude neophodno kako bi onemogućio poslanike da proces zaustave.

Džonson pokušava da postigne dogovor sa EU, ali nije odbacio mogućnost raspuštanja parlamenta kako bi sprečio pokušaje poslanika da blokiraju izlazak bez sporazuma.

Rezultati ankete ukazuju da 46 odsto ispitanih nije saglasno sa "Bregzitom" po svaku cenu. Rezultat je zasnovan na odgovorima 1.645 ispitanih.

Rezultati iste ankete pokazuju i da je podrška Konzervativnoj partiji u porastu za šest odsto na 31 odsto u odnosu na 27 odsto koji podžavaju opozicionu Laburističku stranku. Ovaj rezultat zasnovan je na ispitivanju 1.783 osoba.

"SAD će s oduševljenjem podržati Bregzit bez sporazuma"

SAD će sa oduševljenjem podržati Bregzit bez sporazuma ako tako odluči britanska vlada, izjavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

"Ako to bude odluka britanske vlade, mi ćemo je sa oduševljenjem podržati", rekao je juče novinarima Bolton, koji je dvodnevnu posetu Londonu započeo sastankom sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Džonson želi da sa EU ponovo pregovara o uslovima Bregzita pre isteka roka, 31. oktobra, ali Unija poručuje da neće biti izmenjen deo sporazuma, za koji britanski premijer kaže da mora biti promenjen, preneo je u ponedeljak Rojters.

Bolton je Džonsonu preneo da američki predsednik Donald Tramp želi da vidi uspešan izlazak Britanije iz EU 31. oktobra i da će Vašington biti spreman za ubrzan rad na američko-britanskim sporazumima o slobodnoj trgovini.

Bolton je rekao i da Britanija i SAD mogu da ispregovaraju trgovinske sporazume sektor po sektor, a da za kasnije ostave problematičnije oblasti u trgovinskim odnosima. Krajnji cilj je sveobuhvatni trgovinski sporazum, istakao je Bolton.

Dauning strit je saopštio da su Bolton i Džonson razgovarali o nizu pitanja, uključujući Iran, Hongkong, bezbednosti 5G mreže, naveo je AP.

Kurir.rs/Agencije

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track