NAJJAČA PRIVREDA EVROPE NA KOLENIMA! Nemačka na ivici recesije! Svet u šoku!
Foto: Shutterstock

oslabila privreda

NAJJAČA PRIVREDA EVROPE NA KOLENIMA! Nemačka na ivici recesije! Svet u šoku!

Planeta -

Nemačka privreda je registrovala pad u drugom kvartalu 2019. godine, što je podstaklo zabrinutost od ulaska evrozone u recesiju, prenosi britanski list "Gardijan".

Najveća evropska ekonomija pala je za 0,1 odsto u periodu april-jun 2019. godine, nakon rasta od 0,4 odsto u prva tri meseca ove godine.

Nemačka je u proteklom kvartalu zabeležila "blagi pad ekonomskih performansi", kao rezultat pada izvoza, saopštila je nemačka Federalna kancelarija za statistiku (Destatis).

Na godišnjem nivou, nemačka privreda je porasla po stopi od 0,4 odsto, što je najslabiji rezultat u poslednjih nekoliko godina.

Takvi podaci potvrđuju da je Nemačka pretrpela udarac zbog usporavanja globalne ekonomije, i američko-kineskog trgovinskog rata koji je nagrizao tražnju za nemačkim proizvodima.

"Razvoj situacije u spoljnoj trgovini usporio je ekonomski rast, jer je izvoz zabeležio snažniji kvartalni pad u odnosu na uvoz," saopštio je Destatis, a prenosi BBC.

I usporavanje kineske ekonomije oslabilo je tražnju za robom iz inostranstva, koja od Nemačke kupuje puno luksuznih automobila.

"Suština je da se nemačka ekonomija nalazi na ivici recesije", smatra Endru Keningem iz "Kapital ekonomiksa", i dodaje da izvoznicima preti još veći potencijalni problem ako Britanija 31. oktobra izađe iz EU bez dogovora, prenosi agencija Rojters.

Za čitavu 2019. godinu, vlada u Berlinu prognozira rast od tek 0,5 odsto.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track