KAKVO CRNO SAMOUBISTVO! RASTE MISTERIJA OKO SMRTI MILIJARDERA PEDOFILA: Autopsija pokazala da mu je slomljen vrat, a zbog jednog detalja se sumnja da je ZADAVLJEN! (VIDEO)
Foto: AP / New York State Sex Offender Registry, EPA

JEZIVI DETALJI

KAKVO CRNO SAMOUBISTVO! RASTE MISTERIJA OKO SMRTI MILIJARDERA PEDOFILA: Autopsija pokazala da mu je slomljen vrat, a zbog jednog detalja se sumnja da je ZADAVLJEN! (VIDEO)

Planeta -

Autopsijom tela finansijera Džefrija Epstajna, koji se navodno ubio u zatvoru u Njujorku gde je čekao na optužnicu zbog seksualne trgovine maloletnicama, pokazala je da je on pretrpeo više preloma u vratu, čime je produbljena misterija koja okružuje njegovu smrt, piše Vašington post pozivajući se na dva izvora upoznata sa slučajem.

Među kostima u njegovom vratu koja je polomljena je i podjezična kost, koja je kod muškaraca blizu Adamove jabučice. Takvi prelomi mogu se pojaviti kod osobe koja se obesila, posebno ako je starija, kažu forenzički eksperti, ali su uobičajeniji kod žrtava ubistva davljenjem.

Džonatan Arden, predsednik američkog Nacionalnog udruženja medicinskih mrtvozornika, rekao je da se podjezična kost može slomiti u mnogim okolnostima, ali da je uobičajenija kod ubistava davljenjem nego samoubilačkog vešanja.

On je istakao da takvo otkriće zahteva detaljniju istragu, koja bi uključila analizu lokacije čvora, koliko je taj čvor bio uzak i da li je telo pretrelo značajan pad tokom vešanja. Arden je rekao da su važne i godine preminulog.

Podjezična kost počinje kao tri male kosti sa vezama poput zglobova, ali u srednjem dobu se ukrućuje u oblik slova U koji se može lakše slomiti.

"Ako je, hipotetički, slomljena podjezična kost, to bi uopšteno otvorilo pitanja o davljenju, ali to nije definitivno niti isključuje samoubistvo vešanjem", rekao je Arden.

Ovo su prvi detalji rezultata autopsije Epstajna, koji je umro u subotu rano ujutro, nakon što su ga stražari pronašli obešenog u njegovoj ćeliji zatvora na Menhetnu. Pokušaji da se oživi bili su bezuspešni.

Državni tužilac Vilijam P. Bar, čije odeljenje prati ustanovu Biroa zatvora u kojem je bio Epstajn, rekao je da njegova smrt "očigledno samoubistvo". Zvaničnici američkog Ministarstva pravde, međutim, nisu komentarisali rezultate autopsije.

Glavni mrtvozornik Njujorka Barbara Sempson obavila je autopsiju Epstajnovog tela u nedelju, ali još se čeka na zvanični uzrok smrti. Kancelarija Sempsonove nije komentarisala povrede na Epstajnovom vratu otkrivene autopsijom.

Ovo su poslednji u nizu bizarnih detalja koji okružuju smrt milijardera pedovila, što je do sada pokrenulo niz teorija zavere o tome kako je on umro pod federalnom nadležnošću. Čak se i američki predsednik Donald Tramp priključio spekulisanju, navodeći da je Epstajn – koga žrtve optužuju da ih je primoravao na seks sa njegovim moćnim i slavnim prijateljima – možda ubijen kako bi ga ućutkali.

Poslednje otkriće dolazi nakon izveštaja da su stražari Korektivnog centra Metropoliten, u kojem je bio Epstajn, prekršili protokol i nisu ga nadgledali kako je trebalo. Stražari navodno nisu proveravali Epstajna nekoliko sati pre nego što je pronađen mrtav.

Ljudi upoznati sa autopsijom rekli su da je kancelarija Sempsonove tražila dodatne informacije o Epstajnovom stanju u satima pre njegove smrti, što bi moglo uključiti video snimak hodnika u kojem je njegova ćelija. Takav snimak bi pokazao da li je neko ulazio u njegovu ćeliju u noći kad je umro.

Rezultati toksikološke analize pokazali bi da li je u njegovom telu bilo neobičnih supstanci, a verovatno će se ispitati i stražari i zatvorenici blizu Epstajnove ćelije.

Kurir.rs/Vašington post

Foto: AP / New York State Sex Offender Registry, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja