EVO ŠTA BI SE DESILO KAD BI POČEO NUKLEARNI RAT IZMEĐU RUSIJE I SAD: 10 godina bi vladala užasna zima, a to je tek početak!
Ilustracija, Foto: Oleg Zabielin / Alamy / Alamy / Profimedia

stručnjaci upozoravaju

EVO ŠTA BI SE DESILO KAD BI POČEO NUKLEARNI RAT IZMEĐU RUSIJE I SAD: 10 godina bi vladala užasna zima, a to je tek početak!

Planeta -

Kada bi SAD i Rusija ušle u potpuni nuklearni rat, planeta bi se suočila s katastrofalnim posledicama, a pre svega s desetogodišnjom nuklearnom zimom, kažu eksperti sa Univerziteta Ratgers u Nju Džersiju.

Usled nuklearnih eksplozija, tvrde autori, u atmosferu bi bilo izbačeno oko 147 miliona tona čađi. Zatim bi u nekoliko narednih nedelja taj čađavi oblak, nošen vetrovima, okružio celu Zemlju, zbog čega bi na planeti počela dugotrajna nuklearna zima.

Prosečna temperatura na površini planete pala bi do devet stepeni Celzijusovih, pošto bi oblaci bukvalno zaklonili Zemlju od sunčeve svetlosti.

Prema oceni naučnika s univerziteta u Nju Džersiju, sedam godina bi bilo potrebno da se oblaci čađi raziđu, a još tri da se pokazatelji sunčeve svetlosti vrate na normu.

Autori istraživanja su zaključili da bi „nuklearni napad velikih razmera bio samoubistvo za zemlju koja ga je pokrenula“, kao i da bi imao katastrofalne posledice po ceo svet.

Kurir.rs/Dejli mejl Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track