Najnovije vesti

DANSKA PREMIJERKA ODUVALA TRAMPA: Grenland nije na prodaju, apsurdno je da ga prodamo Americi
Foto: EPA/PHILIP DAVALI DENMARK OUT

ne daju teritoriju

DANSKA PREMIJERKA ODUVALA TRAMPA: Grenland nije na prodaju, apsurdno je da ga prodamo Americi

Planeta

Grenland nije na prodaju, a ideja da se proda SAD je apsurdna, poručila je danas danska premijerka Mete Frederiksen nakon što je ekonomski savetnik američkog predsednika Donalda Trampa potvrdio da je Vašington zainteresovan za kupovinu tog ostrva.

"Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski. Grenland pripada Grenlandu. Iskreno se nadam da nisu mislili ozbiljno", rekla je Frederiksen za list Sermitsiak tokom posete Grenlandu, koji je u sastavu Kraljevine Danske.

 

Tramp stiže u posetu Kopenhagenu početkom narednog meseca, kada bi trebalo da se Frederiksen i premijerom Grenlanda Kimom Kilsenom razgovara o Arktiku, prenosi Rojters.

 

Ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kadlou ranije danas je potvrdio da Tramp "želi da razmotri" kupovinu Grenlanda, iako su sa tog ostrva poručili da nisu na prodaju.

 

Kudlou je za Foks njuz sandej rekao da ne želi da predviđa šta bi moglo da se dogodi, ali je rekao da je Grenland, koji se nalazi između Atlantskog i Severnog ledenog okeana, "strateško mesto" sa "mnogo vrednih minerala".

 

Nakon što je Vol strit džurnal nedavno objavio da je Tramp zainteresovan za kupovinu Grenlanda od Kraljevine Danske, šefica diplomatioje Grenlanda poručila je da to ostrvo nije na prodaju.

Grenland je ledeno ostrvo u sastavu Kraljevine Danske, površine 2.166.086 kvadratnih kilometara.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/PHILIP DAVALI DENMARK OUT)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...